fbpx
20.2 C
София
20 август 2022 | събота | 06:17

Генчовска: България е държавата, която най-силно подкрепя РСМ и Албания за тяхната евроинтеграция

Западните Балкани сигурно се движат към европейска уния, допълни Османи

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

България и Република Северна Македония подписаха днес в София двустранния протокол, който е част от преговорната рамка за еврочленство на югозападната ни съседка. Той беше подписан в МВнР от външните министри на двете страни Теодора Генчовска и Буяр Османи, ден след като парламентът на Северна Македония прие така нареченото френско предложение. 

“България е държавата, която най-силно подкрепа Република Северна Македония и Албания за тяхната евроинтеграция”, заяви Генчовска.

От своя страна Буяр Османи обяви, че Скопие разчита на България за подкрепа и изрази надежда, че се отваря нова глава в отношенията между двете страни. 

“За нас е историческа възможност, че след 17 години кандидатски статус Република Северна Македония може да започне преговорите с ЕС още от утре. Очакваме подкрепа от страна на България. Западните Балкани сигурно се движат към европейска уния”, каза от своя страна Османи.

Очаква се в следващите дни съдържанието на този протокол да стане известно. Най-вероятно това ще се случи след утрешното заседание на постоянните представители в ЕС в Брюксел.

Това е вторият протокол, подписан между двете страни. Първият протокол от първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия между България и Северна Македония е подписан на 10 юни 2019 г. в София. Оттогава досега комисията не е имала заседания.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img