fbpx
15.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 09:23:51
петък | 27.05.2022 | 09:23:51
15.8 C
София

“Газпром” продължава да доставя газ за Европа през Украйна

"Газпром" е спрял доставките на газ за Полша, потвърди полската енергийна компания ПГНиГ

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

“Газпром” съобщи, че продължава да доставя газ за Европа през Украйна в съответствие със заявките на клиентите, предаде Ройтерс.

Заявките за днес обаче са по-малко спрямо предходния ден. Те възлизат на 48,7 милиона кубични метра за 27 април спрямо 56 милиона кубични метра на 26 април, се посочва в изявление на руския газов холдинг.

“Газпром” е спрял доставките на газ за Полша, потвърди полската енергийна компания ПГНиГ, цитирана от Ройтерс. Тя уточни, че клиентите все още получават нужното количество гориво.

Спирането на газовите доставки е нарушение на договора и  ПГНиГ си запазва правото да търси компенсация, като ще използва всички възможни договорни и законни мерки за тази цел, се посочва в комюнике на компанията.

Полските хранилища са пълни на 75 на сто, сочат данни на платформата AGSI, през която се проследява равнището на запасите в европейските газови хранилища. Това е едно от най-високите нива сред страните от ЕС, където средната запълняемост е 32 на сто.

Готови сме да се справим без руския газ още от днес, много преди да бъде пуснат газопровода “Балтик пайп” (Baltic Pipe), който ще осигури доставките на норвежки газ. Хранилищата ни са достатъчно запълнени, за да се справим без руски газ до есента, съобщи  информиран източник пред полското издание на „Бизнес инсайдър“.

“Газпром” информира вчера ПГНиГ, че газовите доставки ще бъдат спрени от днес, 27 април, в 08:00 часа централноевропейско време.

Руският енергиен гигант е спрял днес доставките на газ за България и Полша, тъй като двете страни не са се съгласили да плащат в рубли, съобщиха Ройтерс и АФП.

Полша не възнамерява повече да купува газ от руски компании, е заявил днес в ефира на радиостанция „Ер Ем Еф“ пълномощният представител на правителството за стратегическата енергийна инфраструктура Пьотър Наимски, цитиран от ТАСС. 

Отговаряйки на въпрос дали Полша може да се върне в обозримо бъдеще към покупки на руски газ, Наимски е казал, че Варшава повече няма да купува газ от Русия и се готви за тази стъпка от шест години.

Според него няма да има проблем с осигуряването на газ за полските потребители. Мога да обещая, че ако няма промяна във външните условия, то газ ще има, увери той. Ако не настъпи някакъв катаклизъм в условията, които можем да прогнозираме, то доставките на газ ще бъдат осигурени, добави Наимски, цитиран от БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук