fbpx
25.8 C
София
11 август 2022 | четвъртък | 18:24

“Газпром” не може да гарантира функционирането на “Северен поток-1”

Монополистът посочи, че не е в състояние да потвърди, че проблемната турбина, която е изпратена за ремонт в Канада, ще може да бъде инсталирана и да заработи

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Руският газов гигант “Газпром” обяви, че не може да гарантира правилното функциониране на газопровода “Северен поток-1”, предаде Франс прес. Монополистът посочи, че не е в състояние да потвърди, че проблемната турбина, която е изпратена за ремонт в Канада, ще може да бъде инсталирана и да заработи.

“Газпром не разполага с никакъв документ, позволяващ на “Сименс” (Siemens) да изнесе газотурбинния двигател от Канада”, се твърди в изявление на руската компания.

Отава обяви, че е готова да върне турбината в Германия, което беше приветствано от властите в Берлин.

“Газпром” обаче тълкува ситуацията по друг начин и твърди, че “при тези условия не е възможно да се направи обективно заключение за безопасната експлоатация”, пише БТА.

Германското министерство на икономиката отказва засега да коментира изявленията на “Газпром”, предаде Ройтерс. Говорител на ведомството посочи, че “Сименс” планира възможно най-бързо да върне турбината от Канада и да я инсталира на мястото й.

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img