fbpx
31.5 C
София
8 август 2022 | понеделник | 19:07

Гърция ще се върне частично към лигнитните въглища за производство на електроенергия

Правителството поема 90% от увеличението върху цената на тока за  битово потребление, обяви енергийният им министър

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Гърция удвоява производството на електроенергия от лигнитни въглища. Хранилището за втечнен газ на остров Ревитуса пък осигурява доставки за България, съгласно споразумението между Атина и София.

По решение на гръцкото правителство се възстановява работата на седемте лигнитни централи, които бяха затворени от Националния енергиен и климатичен план. Временно е замразена програмата за раздяла с лигнитните въглища, съобщават от енергийното министерство.

Атина се връща към електроенергия от лигнитни въглища, за да осигури енергийни доставки в случай, че бъде прекратено подаването на руски  газ. 40% от нуждите на страната са зависими от руския газ.

На остров Ревитуса също така се поддържа високо ниво на доставки на втечнен газ. Текат и доставките на азерски газ по Трансадриатическия газопровод.

Министърът на енергетиката Костас Скрекас съобщи, че за август месец правителството поема 90% от увеличението върху цената на тока за  битово потребление.

- РЕКЛАМА -spot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here