2.12.2022 | петък | 00:42

Гърция „бетонира“ границите си с България и Турция

Публикувано:

Сподели поста:

Гърция ще разположи допълнителни военни и полицейски части по границите си с Турция и България. Атина е решена да засили пограничната си сигурност след началото на бежанската криза, която продължава и в момента, по границата на Беларус с Полша и Литва, пише електронното издание „Елефтерос типос“. Фокус на подсилването на пограничния контрол ще бъде областта Еврос.

Тъй като България и Гърция са страни-членки на Европейския съюз, идеята да бъде изградена ограда е невъзможна. Заради това пограничните райони ще бъдат подсилени от въоръжени сили и денонощни патрули, които ще наблюдават браздата за незаконно преминаване.

Що се отнася до Турция, Атина ще затегне мерките на граничните пунктове Кастания и Кипос. Там ще бъдат разположени тежки бетонни блокове, които при нужда ще бъдат премествани със специален кран.

„Елефтерос типос“ припомня, че доскоро трафикантите на мигранти прехвърляха бежанци от Турция в България и оттам ги пренасочваха към Гърция.

България също засили пограничния си контрол. Освен изградено преградно съоръжение по границата с Турция, бяха дислоцирани няколкостотин военни и тежка техника, които наблюдават периметъра за незаконно проникване.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
1.6 ° C
2.8 °
0.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
чт
2 °
пт
7 °
сб
7 °
нд
7 °
пн
7 °

Прочети още

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона – Божурище

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона - Божурище

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху