fbpx
21.1 C
София
събота | 28.05.2022 | 00:53:59
събота | 28.05.2022 | 00:53:59
21.1 C
София

Гърция може да стане врата за природния газ от Близкия Изток към Европа

Това заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на среща с престолонаследника на Абу Даби Мохамед бин Зайед Ал Нахаян

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Поради географското си положение Гърция има възможност да се превърне във входна врата за природния газ от Близкия Изток и от Източното Средиземноморие към Европа, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис на среща с престолонаследника на Абу Даби Мохамед бин Зайед Ал Нахаян, съобщи АНА-МПА.

Мицотакис днес е на посещение в Обединените арабски емирства начело на голяма правителствена делегация. Гръцкият министър-председател отбеляза, че в момента се правят големи инвестиции в областта на преноса на природен газ и че Атина би желала да разшири още повече стратегическото сътрудничество и участието на капитали от ОАЕ. Той каза, че Гърция активира отново собствената си програма за добив на природен газ и това също създава предпоставки за сътрудничество с ОАЕ наред с области като възобновяемите енергийни източници, офшорните вятърни паркове и др.

Мицотакис определи Ал Нахаян като стабилен и верен приятел на Гърция и го увери, че Гърция ще бъде на страната на ОАЕ, „когато те чувстват, че са застрашени техните стратегически интереси“. От своя страна престолонаследникът на Абу Даби отбеляза, че споразумението за стратегическо сътрудничество, подписано между двете страни през 2020 г., дава резултати и стокообменът е нараснал със 76 процента, предаде БТА.

Мохамед бин Зайед Ал Нахаян каза, че ОАЕ следят с голямо безпокойство събитията в Украйна и са готови да посредничат и да окажат помощ в хуманитарно отношение. Той подчерта, че ОАЕ са заинтересовани от стабилността на енергийния пазар и че въпреки кризите Близкият Изток и Средиземноморието имат големи перспективи за развитие на енергийното сътрудничество. Престолонаследникът заяви, че страната му има желание да развива сътрудничеството с всички без изключения.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук