fbpx
27.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 16:45:47
четвъртък | 26.05.2022 | 16:45:47
27.8 C
София

Гърция изплати предсрочно дълга си към МВФ

Става дума за последната вноска от 1,9 милиарда евро

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Гърция изплати две години предсрочно последната вноска от дълга си към Международния валутен фонд (МВФ), предаде ДПА.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис съобщи новината в профила си във Facebook. Той изрази задоволство от това, че Гърция е платила последната вноска от 1,9 милиарда евро на МВФ, като подчерта, че това е “краят на една ера” за страната му.

Той допълни, че тежката гръцка финансова криза през 2010 година е била една “сива глава” от гръцката история, която гърците не трябва и няма да преживеят отново.

МВФ отпусна заем от 32 милиарда евро за Гърция като част от спасителната помощ след финансовата криза на страната, която започна преди повече от десетилетие.

Последната програма за икономии и реформи в Гърция приключи през август 2018 година. Оттогава Атина става все по-стабилна и отново взима заеми на капиталовите пазари. Лихвите по 10-годишните гръцки държавни облигации в момента са около 2,5 процента. В разгара на криза през 2012 година те скочиха до над 35 процента за известно време

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук