fbpx
21.1 C
София
събота | 28.05.2022 | 01:09:39
събота | 28.05.2022 | 01:09:39
21.1 C
София

Гърция е изпратила писмо до Международния наказателен съд в Хага заради военните престъпления в Мариупол

Гръцката общност в Украйна наброяваше около 150 хиляди души преди инвазията на Русия

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Гърция е изпратила писмо до главния прокурор на Международния наказателен съд в Хага във връзка с военните престъпления в украинския град Мариупол, съобщава гръцката телевизия „Скай“, позовавайки се на министъра на външните работи Никос Дендиас. 

В писмото Дендиас призовава да се разследват извършените престъпления в Мариупол и селата Сартана и Волновака, където в началото на войната бяха убити представители на гръцкото малцинство в Украйна.   

В интервю за в. „Катимерини“ Дендиас подчертава, че Атина ще настоява за пълно разследване на престъпленията. 

„За Гърция защитата на цивилните и предоставянето на хуманитарна помощ на етническите гърци в Украйна е абсолютен приоритет, особено в района на Черноморското крайбрежие в градове като Мариупол и Одеса, където от векове живеят гърци“, подчерта Дендиас при скорошното си посещение в Одеса при предаване на хуманитарна помощ. 

По отношение на Мариупол „ситуацията е трагична и на практика градът е престанал да съществува“, посочва още гръцкият първи дипломат, като добавя, че не се позволява достъп до населеното място, за да „не можем със собствените си очи да установим мащаба на катастрофата“. 

„Гърция ще продължи да подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Украйна“, посочва Дендиас като подчертава, че въпреки историческите си връзки с Русия, „страната му няма никакъв избор“. 

Гръцката общност в Украйна наброяваше около 150 хиляди души преди инвазията на Русия. Етническите гърци живееха предимно в района на град Мариупол, който е сред основните цели на руските военни действия, допълва БТА.   

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук