3.12.2022 | събота | 04:27

Гълтането на изборната разписка е абсолютен прецедент за България

Публикувано:

Сподели поста:

Гълтането на разписката от машината за гласуване е абсолютен прецедент за България, установи БНТ.

За да може разписката все пак да бъде записана в официалния протокол за изборите, членовете са написали на мястото на номера й изречението „изяде разписката“.

Жена изяде контролната разписка от гласуването си | NewsONE

Екшън сцената, като от филм, се разиграва в столичната 9-та Френска гимназия. В 18-та секция около 9 часа сутринта дама на 74 години влиза с желание да гласува.

Снимка: NewsOne

„Даде личната карта, отиде да гласува на машината, след това обаче не пожела да ни остави разписката, взе си разписката, гонихме я по стълбите до първия етаж, щото ние сме на третия и тя глътна и сдъвка разписката. Оставихме я при полицаите и се обадих на РИК, защото аз 25 години съм председател на Секционна избирателна комисия, такова чудо не ми се е случвало“, разказва Снежина Ангелова, председател на 18 СИК.

В изборните правила няма разписани указания как се реагира в подобна ситуация.

„От РИК ми отговориха, че трябва да напишем в списъка, че е глътнал разписката и да се разпишем цялата комисия. След това потърсих съдействие на МВР и не знам по-нататък как ще броим бюлетините и какво ще стане“, допълва Снежина Ангелова, председател на 18 СИК. „Една бюлетина не трябва да ни излезе и тя ще е глътнатата бюлетина“, заяви още тя.

От 18-та секция не очакват този случай да удължи излишно времето за броене на бюлетините, защото реално знаят къде е разписката.

Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
София
облачно
5.1 ° C
5.6 °
4.8 °
90 %
1kmh
100 %
сб
8 °
нд
7 °
пн
8 °
вт
9 °
ср
8 °

Прочети още

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....

„Брансън“ дебютира днес в HBO max

„Брансън“ - документалната поредица за световноизвестния предприемач дебютира в HBO Max „Винаги съм вярвал, че животът ти не е пропилян,...

Осем филма за празниците, които някои не биха харесали, но – струва ни се – на вас ще ви допаднат

Балът на чудовището, Братя Грим, Американски пай и още нетрадиционните кинопредложения от менюто на TV1000 Освен мигащите светлинки по...