4.9 C
София
събота | 04.12.2021 | 13:37:28
4.9 C
София
събота | 04.12.2021 | 13:37:28

БДЗП: Гълъбите в София намаляват

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Броят на гълъбите в София намалява. Причината затова e липсата на достатъчно места за гнездене в града. Това каза Димитър Градинаров, експерт по опазване на хищните птици в Българското дружество за защита на птиците. 

 „По моя лична преценка преди 30 години имаше повече гълъби. Сега има нови сгради, които не са подходящи за гнездене, те са с нови дограми, със стъклени фасади. Много от блоковете имат изолации и запушват дупките или нарочно се запушват дупките, за да не могат гълъбите да гнездят“, посочи Градинаров причините за тази негативна тенденция.

Другият фактор, който води до намалението на гълъбите е смъртността.

„Гълъбите могат да умрат по най-различни причини. Много често се натряват от семена, които са третирани с пестициди, хербециди и др. Това е сезонен проблем и се случва често. Някои път могат да се сблъскат с отразителни повърхности. Освен това има зоонози по тях, паразити, болести“, обясни експертът.

По думите му много голяма част от младите птици умират още през първата година.

„От всяко гълъбче, излетяло от гнездото, далече не всяко от тях доживява до възрастен гълъб. Огромна част от птиците умират преди да са достигнали полова зрялост. Между 70 и 90% от тях умират още в процеса на съзряване, защото животът е труден, предизвикателен и опасен за птиците“, посочи той.

Градинаров каза още, че те са много консервативни към мястото, което обитават и дори да се отдалечат, за да търсят храна, то винаги се връщат обратно.

„Гълъбите могат да правят доста големи обиколки, особено в есенния период, когато могат да се отдалечават на десетки километри, за да се хранят, но след това се прибират“, поясни той и добави, че е трудно да се каже с точност каква е популацията им в града.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук