fbpx
More

  БДЗП: Гълъбите в София намаляват

  Броят на гълъбите в София намалява. Причината затова e липсата на достатъчно места за гнездене в града. Това каза Димитър Градинаров, експерт по опазване на хищните птици в Българското дружество за защита на птиците. 

   „По моя лична преценка преди 30 години имаше повече гълъби. Сега има нови сгради, които не са подходящи за гнездене, те са с нови дограми, със стъклени фасади. Много от блоковете имат изолации и запушват дупките или нарочно се запушват дупките, за да не могат гълъбите да гнездят“, посочи Градинаров причините за тази негативна тенденция.

  Другият фактор, който води до намалението на гълъбите е смъртността.

  „Гълъбите могат да умрат по най-различни причини. Много често се натряват от семена, които са третирани с пестициди, хербециди и др. Това е сезонен проблем и се случва често. Някои път могат да се сблъскат с отразителни повърхности. Освен това има зоонози по тях, паразити, болести“, обясни експертът.

  По думите му много голяма част от младите птици умират още през първата година.

  „От всяко гълъбче, излетяло от гнездото, далече не всяко от тях доживява до възрастен гълъб. Огромна част от птиците умират преди да са достигнали полова зрялост. Между 70 и 90% от тях умират още в процеса на съзряване, защото животът е труден, предизвикателен и опасен за птиците“, посочи той.

  Градинаров каза още, че те са много консервативни към мястото, което обитават и дори да се отдалечат, за да търсят храна, то винаги се връщат обратно.

  „Гълъбите могат да правят доста големи обиколки, особено в есенния период, когато могат да се отдалечават на десетки километри, за да се хранят, но след това се прибират“, поясни той и добави, че е трудно да се каже с точност каква е популацията им в града.