fbpx
More

  Гълъб Донев: Зеленият сертификат не ограничава трудовите права

  Работодатели, чийто сфери на дейност попадат в изискванията за зелен сертификат, имат право да получат безплатни антигенни тестове

  Зеленият сертификат не ограничава трудовите права на хората, заяви служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев в ефира на БНТ.

  Той поясни, че в настоящата обстановка е допустимо да се въвеждат ограничения, за да се запази здравето и живота на населението и това е потвърдено с решения на Европейския съд за правата на човека и на българския Върховен административен съд.

  “Единственият начин да ограничим разпространението на вируса е с въведените мерки”, каза той.

  Донев подчерта, че работодателите нямат право да принуждават работниците си да се ваксинират. Ако служител, заемащ позиция, за която се изисква зелен сертификат, не желае да се ваксинира, може да се тества.

  Всички работодатели, чийто сфери на дейност попадат в изискванията за зелен сертификат, имат право да получат безплатни антигенни тестове от РЗИ след заявка. Цената на обработването на пробата, която е 10 лева на тест, може да се спести единствено, ако работодателят осигури свое медицинско лице. В този случай обаче резултатите от тестовете ще важат само за нуждите на предприятието, защото няма да са вписани в системата от оторизирана лаборатория.

  По думите на служебния вицепремиер въведените мерки за момента не се отразяват на безработицата у нас, която остава на ниско ниво.

  По повод искането на синдикатите за вдигане на доходите у нас, Гълъб Донев коментира, че според него има възможности за увеличение на минималната работна заплата. Дали това ще се случи и какво ще е увеличението обаче, трябва да се реши след преговори със социалните партньори.

  По отношение на добавката от 120 лева за пенсионерите и догодина, е решение, което трябва да вземе следващото народно събрание, добави Донев. При всички случаи обаче, размерът на пенсиите ще се увеличи в края на декември, заради новата формула, заложена в актуализацията на бюджета за тази година.