28.11.2022 | понеделник | 03:51

Гълъб Донев: Зеленият сертификат не ограничава трудовите права

Публикувано:

Сподели поста:

Зеленият сертификат не ограничава трудовите права на хората, заяви служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев в ефира на БНТ.

Той поясни, че в настоящата обстановка е допустимо да се въвеждат ограничения, за да се запази здравето и живота на населението и това е потвърдено с решения на Европейския съд за правата на човека и на българския Върховен административен съд.

„Единственият начин да ограничим разпространението на вируса е с въведените мерки“, каза той.

Донев подчерта, че работодателите нямат право да принуждават работниците си да се ваксинират. Ако служител, заемащ позиция, за която се изисква зелен сертификат, не желае да се ваксинира, може да се тества.

Всички работодатели, чийто сфери на дейност попадат в изискванията за зелен сертификат, имат право да получат безплатни антигенни тестове от РЗИ след заявка. Цената на обработването на пробата, която е 10 лева на тест, може да се спести единствено, ако работодателят осигури свое медицинско лице. В този случай обаче резултатите от тестовете ще важат само за нуждите на предприятието, защото няма да са вписани в системата от оторизирана лаборатория.

По думите на служебния вицепремиер въведените мерки за момента не се отразяват на безработицата у нас, която остава на ниско ниво.

По повод искането на синдикатите за вдигане на доходите у нас, Гълъб Донев коментира, че според него има възможности за увеличение на минималната работна заплата. Дали това ще се случи и какво ще е увеличението обаче, трябва да се реши след преговори със социалните партньори.

По отношение на добавката от 120 лева за пенсионерите и догодина, е решение, което трябва да вземе следващото народно събрание, добави Донев. При всички случаи обаче, размерът на пенсиите ще се увеличи в края на декември, заради новата формула, заложена в актуализацията на бюджета за тази година.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
снеговалеж
1.2 ° C
2.1 °
0.7 °
93 %
1.5kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...