fbpx
18.6 C
София
14 август 2022 | неделя | 22:43

Гълъб Донев: Създадох междуведомствен кризисен щаб за овладяване на кризата в енергетиката

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Създадох междуведомствен кризисен щаб за овладяване на кризата в енергетиката. Той ще се ръководи от служебния вицепремиер по икономическите политики Христо Алексиев. Това обяви на извънреден брифинг в Министерския съвет служебният министър-председател Гълъб Донев. Той обясни, че целта на щаба е да предложи решения за сигурността, механизми за контрол и намаляване на цените на горивата, както и на цената на електроенергията.

“В щаба ще влезе и министърът на енергетиката Росен Христов, представители на други министерства, на Държавната агенция “Национална сигурност”, КЕВР, както и представители на работодателите и синдикатите”, заяви той.

Министърът на енергетиката Росен Христов коментира, че минават в денонощен режим на работа и ще осигурят газ за хората и бизнеса. Той коментира ситуацията с доставките на синьо гориво.

“Ситуацията с доставките на газ е сериозна, да не кажа – критична. Има недостиг на договорените количества до края на годината. Имаме договорени доставки до края на септември. Прословутите седем танкера не са договорени, а сме на ниво оферта, която включва доставки на три танкера тази година и опция за още четири – за следващата”, разясни Христов.

От думите му стана ясно още, че не са подсигурени и слотове за разтоварване на тези танкери на газовите ни терминали. Според него това може да се случи чрез закупуване през трети страни на свободни слотове, което ще оскъпи доставяния газ.

“Цената на газа от Азербайджан, която беше обявена за до 3-4 пъти по-ниска, за последните няколко дни е по-скъпа за 2/3 от договорените количества”, разкри министърът.

Христов заяви, че в “Булгаргаз” е в криза и в невъзможност да разплати дори договорените количества газ. Той обяви още, че се подготвя търг за доставка на втечнен газ, който да задоволи нуждите на страната до края на отоплителния сезон.

Гълъб Донев увери гражданите и бизнеса, че ще направят всичко възможно, за да осигурят сигурност на доставките на природен газ и предвидимост на цените, за да могат българите да са спокойни.

- РЕКЛАМА -spot_img
София-Никол Николова
София-Никол Николоваhttp://www.newsone.bg
София-Никол Николова има опит като репортер в информационна агенция. Работила е и в сферата на рекламата. Обучава се в бакалавърска програма “Връзки с общественноста” на СУ „Св. Климент Охридски“. Обича да пътува и се занимава със спортно катерене.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img