2.12.2022 | петък | 01:36

Гълъб Донев: Не се обсъжда локдаун за неваксинираните над 60 години

Публикувано:

Сподели поста:


Неваксинираните хора над 60 години няма да бъдат затваряни по домовете си, забрана за излизането им не се обсъжда. Това заяви социалният министър Гълъб Донев по NOVA. Той уточни, че зам.-здравният министър Александър Златанов, който преди дни говори за частичен локдаун с тази мярка, само е давал пример с Москва.

„Виждате, че броят на заразените е почти константна величина, но броят на тестваните непрекъснато нараства, което е резултат от въведените мерки. Това води до откриване на много нови случаи, които иначе, при друга ситуация, не биха били разкрити по-рано. Това ограничава и разпространението на вируса. Виждате, че от този брой на новозаразени с вируса всъщност процентът постепенно започва да спада. Въведените в момента мерки дават резултат. Мерките гарантират, че ще разкриваме все повече случаи на хора, които са във фаза, в която няма симптоматика, и ще бъде ограничено разпространението на вируса”, заяви Донев.

В отговор на изказвания на протестиращи от бизнеса, социалният министър обясни, че служителите на държавна администрация, които работят на гише, също са задължени да предоставят зелен сертификат. По време на вчерашните протести се чуха призиви от бизнеса зелените сертификати да бъдат въведени и за служители в държавните администрации.

„Всяка седмица извършвам мониторинг на служителите в министерството, дали са ваксинирани и преболедували, как се развива ситуацията. Служителите в системата на МТСП над 65% са ваксинирани или преболедували“, подчерта той.

Според него щом мярката е за всички, то това означава, че тя трябва да важи и за депутатите, но решението трябва да бъде взето от председателя на Народното събрание.

„Кодексът на труда дава възможност да се ползва и платен, и неплатен отпуск. За тази година е въведено в законодателството, че до 90 дни неплатен отпуск се зачита за осигурителен стаж. Така че, служителите които ще бъдат в неплатен отпуск, не губят социално-осигурителни права. При ползване на отпуск, това става чрез договореност между страните. В тази ситуация, мисля, че няма работодател, който да не разпише отпуск“, обясни още социалният министър.

Донев посочи, че се следи наличието на кислород в болниците. Правителството и здравният министър имат готовност, при нарушаване на доставките, да се спре износът на кислород и да се направи баланс между доставките за болниците и бизнеса.

Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
София
облачно
1.7 ° C
3.4 °
1.5 °
87 %
1.5kmh
100 %
пт
7 °
сб
7 °
нд
7 °
пн
7 °
вт
6 °

Прочети още

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона – Божурище

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона - Божурище

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху