fbpx
16.2 C
София
неделя | 29.05.2022 | 02:24:46
неделя | 29.05.2022 | 02:24:46
16.2 C
София

Г-н премиер, на чий народ служите?

Най-правилното в случая беше провеждането на референдум, в който суверенът да каже как да се постъпи

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Г-н премиер, на чий народ служите? Този въпрос вече си задава част от българското общество, след като в понеделник, в личния си профил във “Фейсбук”, министър-председателят Кирил Петков призова да дарим по една заплата, за да се закупи оръжие за Украйна. Този апел взриви социалните мрежи и се оказа, че Петков си е направил анти подарък за Великден. Последваха десетки въпроси, в които СУВЕРЕНЪТ попита какво е направил премиерът за страната си, че сега да иска да помага на друга и защо иска хората да дарят по една заплата, както той бил направил.

Не бяха малко онези гласове, които твърдо заявиха, че е срамота да се искат дарения за оръжия на фона на бедстващите пенсионери с мизерните пенсии и подаяния за Великден и Коледа, болните деца, които с години чакат да им се съберат пари, за да получат животоспасяващо лечение, главоломната инфлация, скорострелното обедняване на народа. Други пък заподозряха, че ПР-ите на Петков най-вероятно са от друга партия или работят за нея, но не и за него, след като всеки техен напън ражда провал след провал и главоломно сгромолясване на управляващите.  

Не зная дали премиерът се интересува от реалното доверие на народа в него, но този призив, придружен с киевска банкова сметка, която след няколко часа беше сменена с друга, е една от последните капки в чашата на търпението на българина и сякаш е на път да бутне крехката коалиция и да подкопаят, за пореден път, така или иначе изчезващото доверие в “промяната”.

Хората говорят все по-сериозно за предсрочни избори, други се надяват те да станат факт по-скоро. Не липсват и онези, които смятат, че предсрочните избори няма да променят нещо, защото играчите от десетилетия са все едни и същи – не държавници, а политици с лични и интереси и битки, но е истина, че ще има пренареждане на силите. Има заявки и за “нови” партии, които колкото и да се плъзгат по линията на популизма все пак могат да променят посоката на повея на вятъра.  Естествено има и защитници на призива за даряване на една заплата за закупуване на оръжие, които смятат, че е редно това да се случи по този начин.

Със сигурност няма здравомислещ, който да подкрепя случващото се там, но опитът управляващите да продължават да отлагат заемането на категорична позиция по въпроса, е недопустимо.  

Според мен най-правилното в случая беше провеждането на референдум, в който суверенът да каже как да се постъпи. Сега той вече е прекалено закъснял, но в една реална демокрация, така трябваше да се случи. 

Тази вечер, по примера на Петков, граждани откриват кампания по набиране на стотинки за еднопосочен билет за премиера. Тя ще се проведе пред Министерски съвет – по време на коалиционния съвет, на който лидерите на коалицията трябва да обсъдят дали да дадат  оръжие на Украйна.

В сряда се очаква пък българска делегация да замине за Киев, за да може да затвърди позицията си по въпроса. Това отново се случва без съгласието на народа, който се пита защо е необходимо да ходят там, а намекът, че написаното в социалната мрежа, касаещо, че трябва да ес помогне на Украйна, трябва да се превърне в реалност. Това обаче звучи несериозно и изглежда сякаш управляващите искат да прехвърлят отговорността си на друг.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук