fbpx
More

  Г-7 обеща 19,8 милиарда долара за Украйна

  Финансовите лидери на САЩ, Канада, Япония, Германия, Франция, Италия и Великобритания преговаряха в Германия за финансирането на Киев

  Финансовите министри и централните банкери на страните от Г-7 обявиха днес, че мобилизират 19,8 млрд. долара за Украйна, обещавайки още средства, ако е необходимо, предадоха световните агенции. 

  Финансовите лидери на САЩ, Канада, Япония, Германия, Франция, Италия и Великобритания преговаряха в Германия за финансирането на Киев на фона на усилията на страната да отблъсне руската инвазия и изчерпването на парите й. 

  “През 2022 г. мобилизирахме 19,8 млрд. долара бюджетна подкрепа, включително 9,5 млрд. долара по последните ангажименти. . .за да помогнем на Украйна да покрие финансовия  си недостиг и да осигури предоставянето на основни услуги за украинския народ”, посочва Г-7 в комюникето от срещата . 

  Освен това приветстваме продължаващата работа в Г-7 и международните финансови институции по по-нататъшно значително финансиране на Украйна, и по-точно включително предложението на Европейската комисия за до 9 млрд. евро допълнителна макрофинансова помощ, се казва в текста. 

  “Допълнително планираната подкрепа за украинските държавни компании и частния сектор чрез Европейската банка за възстановяване и развитие и Международната финансова корпорация достига до 3,4 млрд. долара”, допълва групата на седемте най-богати страни в света. 

  “Ще останем до Украйна по време на тази война и след това и сме готови да направим повече”, ако е необходимо, се подчертава в комюникето. 

  Украйна изчислява, че се нуждае от около 5 млрд. долара на месец, за да поддържа заплатите на държавните служители и работата на администрацията въпреки ежедневните разрушения, причинявани от Русия,допълва БТА.