fbpx
More

  Френският фотограф Тома Жорион с изложба в София

  Френският фотограф Тома Жорион открива своя изложба в София. Събитието се организира от галерия “Синтезис”, Фотосинтезис и Френският институт в България. Изложбата е озаглавена „Следи от империи“ и е фокусирана върху три от неговите най-значими проекта: „Silencio” (2007 – 2013), Vestiges d’Empire (2013  –2016 ) и „Veduta“ (2009 – 2020). Те са съпътствани от фотокниги, които ще бъдат представени по време на събитията.  

  За серията „Vestiges d’Empire“, Тома Жорион пътува до дванадесет бивши френски колонии, от Виетнам до Китай, през Гваделупа и Сенегал до Индия, Камбоджа и Мадагаскар, в търсене на следите от забравеното архитектурно наследство на  Френската колониална империя.                                                                                                                 

  „Интересувам се от историята на местата, от белезите на преминаващото време и намесата на човека в тях. Избрах темата за колониите, защото в нея се съчетават всички тези елементи. Подходът през призмата на архитектурната фотография ми позволи да я неутрализирам и да я представя в нова перспектива.“, споделя Тома Жорион пред  сп. „Шпигел“.

  За проекта „Veduta“ Тома Жорион снима над 250 изоставени италиански дворци, вили и хотели, построени между XVII и XX век, в продължение на десет години. Разпръснати из целия полуостров и далеч от големите градове, тези забравени дворци са заснети с характерната за автора естетика, носеща едновременно усещане за разруха и непреходна красота. Фотографиите напомнят картините на Пинарези, Юбер Робер и на други художници от XVIII и XIX век, рисуващи древни руини в традицията на романтизма.

  Най-известният му проект „Silencio“ разглежда индустриалното минало на Европа, руините на Американската мечта и разпадането на Съветския блок. Корицата на едноименната книга запечатва зимен изглед от Дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа, заснет през 2010 г.

  Изложбата „Следи от империи“ включва и още няколко фотографии от България от последното посещение на Тома Жорион през септември 2021  г. по покана на Френския институт в България и галерия Синтезис. Специално за изложбата Добрин Кашавелов създава видео, което представя работата на фотографа.

  Изложбата се открива на 12 октомври и ще може да бъде разгледана до 4 декември.