fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 17:50:41
петък | 27.05.2022 | 17:50:41
28.8 C
София

Франция гласува на първи тур за президент

Право да гласуват имат всички пълнолетни граждани на Франция, което към настоящия момент означава 48 милиона души от общо население около 67 милиона

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Франция гласува днес на първи тур на президентски избори, до голяма степен засенчени от войната в Украйна. Фаворити във вота са борещият се за втори мандат президент Еманюел Макрон и лидерката на партия “Национален сбор” Марин Льо Пен.

Освен ако някой друг от 12-те кандидати не поднесе изненада, се очаква вторият тур да бъде повторение на дуела от 2017 г. между тях двамата. Фаворит в социологическите проучвания от месеци, Макрон влезе твърде късно в предизборната кампания. Сега преднината му пред Льо Пен се топи и вече не е толкова невероятна победа на крайнодясната кандидатка, което би бил абсолютен прецедент в Петата република, пише Франс прес.

Традиционно умерените партии от левицата и десницата във Франция образуват единен фронт срещу крайнодесни кандидати, имащи шанс да спечелят избори за висши държавнически постове.

Франция е полупрезидентска република и държавният глава играе ключова роля в изпълнителната власт. Той назначава и отстранява от длъжност премиера и членовете на правителството, внася законопроекти и може да разпусне парламента. Избори за президент на Франция се организират на всеки пет години. Един човек не може да изкара повече от два последователни мандата съгласно конституционната поправка от 2008 г.

Кандидат за президент може да бъде всеки гражданин, навършил 23 години, който представи в Конституционния съвет (изпълняващ функциите на избирателна комисия) най-малко 500 подписа на застъпници, заемащи изборни длъжности – депутати, кметове, общински съветници – от не по-малко от 30 департамента или отвъдморски територии.

Президентът се избира на всеобщи преки избори по мажоритарна система. За победа в първи тур кандидатът е необходимо да получи абсолютно мнозинство от гласовете на избирателите. В цялата история на провеждането на преки избори за държавен глава нито един кандидат не е постигал такъв резултат. На втори тур отиват двамата кандидати, събрали най-много гласове. 

Право да гласуват имат всички пълнолетни граждани на Франция, което към настоящия момент означава 48 милиона души от общо население около 67 милиона, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук