5.12.2022 | понеделник | 03:12

Фотоизложба показва в какви условия държавата лекува българските деца

Публикувано:

Сподели поста:

Фотоизложбата „Детски болници в България 2021: Фотоизложба с мисия за промяна“ показва в какви болнични условия се лекуват децата у нас и по света.

Фотоизложбата представя обстановката в българските болници – деца спят, в ръждясали специализирани кошари, изгнили дюшеци, подръчно ремонтирани чешми, духащи дограми на прозорците, пълзящ мухъл по стените и всичко в това в комбинация с лазещи хлебарки и всевъзможни гадини.

Съвсем различна е обаче картината по света. На част то тях организаторите от фондация „За Доброто“ показват как изглежда детска стая в Англия, чакалня в детска болница в Австралия.

„Децата в България се лекуват в болнични отделения, които не отговарят на никакви стандарти. Не на днешните, не дори и на тези отпреди 50 г., на никакви! Отделенията тънат в мизерия, мухъл и хлебарки. Тънат в забравата на една държава, която би трябвало да се погрижи за бъдещето“, коментират от фондацията.

Именно тази действителност провокира фондацията да стартира кампанията „Светулка“. Тя ще се опита да промени средата в тези отделения и да вдъхне кураж на децата, родителите, лекарите и медиците.

„Светулка“ е начинът да кажем, че повече така не може. „Светулка“ ще покаже на всички колко голям е проблемът. За да изискаме като общество промяна. Да накараме държавата да промени детското здравеопазване“, казват оттам.

На едно от таблата посетителите на изложбата, която се намира в градинката на Народния театър „Иван Вазов“, могат да научат какво е преживяло едно момиченце, докато го лекуват в болницата, разказано от майка й Лора. Тази история е една, но тя не е единствена и именно подобни случаи провокират организирането на фотоизложбата и започването на проект „Светулка“.  

Ето и нея:

„Казвам се Лора. Лежах там преди време с дъщеричката ми. Преживях най-големия си кошмар. Не го пожелавам на никого. Беше като истински затвор, като във филм на ужасите. Мизерия, течащи тръби и мивки, на които като си миеш ръцете, всъщност си миеш и краката. Вратата на тоалетната не се затваряше и гледаха всички. По прозорците имаше решетки – като в затвор. А ни казваха, че „това е най-хубавата стая в отделението.“

Снимка: Владимир Христовски
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
разкъсана облачност
4.2 ° C
4.6 °
3.8 °
91 %
6.2kmh
40 %
пн
7 °
вт
10 °
ср
10 °
чт
10 °
пт
5 °

Прочети още

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

„Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ вече в кината

Прелестната анимация „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?“ от селекцията на Синелибри 2022 тръгва в регулярно...

Иван Демерджиев: Винаги помнете, че в МВР имате голямо семейство, което държи на вас и ви подкрепя

Ръководството на министерството посрещна на Коледно тържество деца на загинали полицаи и пожарникари. С подкрепата на всички дарители...

Румен Радев и Весела Лечева бяха гости на спектакъла за 80 г. НСА

Президентът Румен Радев и министърът на младежта и спорта Весела Лечева бяха гости на спектакъла „Полет към звездите“...