fbpx
More

  Форест Уитакър грабна почетна “Златна палма” на кинофестивала в Кан

  Кинофестивалът във френския крайбрежен град ще продължи до 28 май

  Американската звезда Форест Уитакър получи почетна награда “Златна палма” на тазгодишния кинофестивал в Кан, съобщиха информационните агенции. Отличието за цялостно творчество му бе връчено във вечерта на откриването от президента на форума Пиер Лекюр, предаде БТА.

  “Почетна Палма за артиста, режисьор, посланик на ЮНЕСКО, просто гражданин на света”, заяви той на тържествената церемония.

  “Преди 34 години посетих Кан за първи път и това промени живота ми. Откакто взех решение да бъда актьор, с тяло и душа се отдадох за свързването на човечеството чрез киното. Винаги е привилегия да се връщам на този прекрасен фестивал”, каза Уитакър.

  В кариерата си той често преминава по червения килим на булевард “Кроазет”. Форест Уитакър бе отличен през 1988 г. за най-добър актьор в Кан за ролята си на джаз музиканта Чарли Паркър в продукцията “Птицата” на Клинт Истууд. След това той се завърна на фестивала с филмите “Ярост в Харлем” на Бил Дюк, “Похитители на тела” на Абел Ферара и “Дух куче: Пътят на самурая” на Джим Джармуш.

  Много филми, на които Уитакър е продуцент, също са показвани в Кан. Тази година е представена документална продукция “В името на мира”, посветена на гражданската война в Южен Судан. Кинофестивалът във френския крайбрежен град ще продължи до 28 май.