26.01.2023 | четвъртък | 23:41

Фондация Биоразнообразие възстановява срещи със студенти

Публикувано:

Сподели поста:

През 2023-та година България все още е страна с голямо биоразнообразие и запазени ценни местообитания. Това е успех постигнат въпреки множеството опити през годините за унищожаване на природни територии за сметка на частни интереси.

Заплахите за природата обаче не спират, а към тях се добавят ефектите от усещащите се вече климатични промени. Затова нуждата от добре подготвени експерти, които да развиват науката в посока смекчаване на промените и съхраняване на природните богатства, както и такива, които да комуникират тези мерки с гражданите е огромна. 

 Българска фондация Биоразнообразие обяви 2023-та за “Година на биоразнообразие и климат” и реши да възроди една традиция от времето преди пандемията – за редовни срещи между природозащитни организации, учени и млади хора с интерес към биологията и екологията.

Курсът “Опазване на биоразнообразието” се провеждаше в Биологическия факултет към СУ “Св. Климент Охридски” всяка сряда в продължение на повече от 10 години. Благодарение на лекциите, студентите (както и граждани, и журналисти) с изявен интерес, получиха възможност да се срещнат с международни експерти в различни сфери на природозащитата, както и с български светила в опазването и изследването на ценни видове и защитени територии. 

Днес повече от всякога нуждата от достоверна научна информация е особено важна, както и обучението на активни и компетентни учени. Затова БФБ ще направи всичко възможно да привлече лектори по значими за общността теми и ще вземе предвид интереса и на самите студенти. 

Първата лекция – дискусия за 2023-та година ще се проведе на 12 януари (четвъртък) от 18:30 часа в зала 163 в Биологическия факултет. Тя е посветена на зелените политики и начините за смекчаване на измененията на климата в градовете. Лектор ще бъде Венцеслава Кожухарова, координатор Енергия и климат в сдружение “За Земята” и млад посланик на  климата към Българска фондация Биоразнообразие и проект Climate Game On.

Темите и лекторите може да следите в страницата на Българска фондация Биоразнообразие във Facebook, както и на нашия сайт. Лекциите са отворени не само за студенти от Биологическия факултет, но и за всички граждани с интерес към биологията, екологията и опазването на природата.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
силен снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
3.1kmh
100 %
чт
-0 °
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
силен снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
3.1kmh
100 %
чт
-0 °
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...