fbpx
31.5 C
София
8 август 2022 | понеделник | 20:46

Физически упражнения срещу войната: Хората в Йемен излязоха в парковете, за да преборят стреса

От 7 години страната е раздирана от тежки вътрешни конфликти

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

През последните 7 години Йемен се намира в гражданска война, която раздели страната на две, нанесе удари по здравната система и доведе до бедност много семейства. Тежките картини от гражданския конфликт продължават да оживяват пред очите на милиони, което води до стрес и страх. В търсене на промяната, хората в Йемен търсят спасение чрез физически упражнения, с помощта, на които да освободят телата си от натрупаното психическо и физическо напрежение.

В ранните утрини се забелязват групи мъже, които правят гимнастика в парка.

“Упражненията, тичането, свалянето на килограми ми връщат здравето и усещането за живот”, казва Хатим Али Хади, пенсиониран инженер, който успява да свали 40 килограма от теглото си и да спре зависимостта си към дъвченето на енергизиращи зелени листа.

Голяма част от мъжете, които ежедневно могат да бъдат забелязани в парковете са между 60 и 70 години. Жени обаче липсват, защото те не практикуват физически упражнения публично. Една от най-важните фигури в инициативата е тази на Наджи Абу Хатим, който е създател на програма от упражнения за желаещите да се включат. Той дори създава движение, което символизира стремежа към повече активност в условията на гражданския конфликт. Нарича го “Най-добрият отбор”.

Hinder: conflict threatens Yemen's unity while people continue to suffer -  Vatican News
Част от картините, които населението на Йемен е свикнало да вижда

“Животът извън този парк е пълен с мъка. Очакваме с нетърпение сутрешния час, защото той ни кара да се чувстваме далеч от всички притеснения и тъжни новини”, споделя Абу Хатим.

Свободата да започнеш деня с упражненията на Абу Хатим в парка изискват само едно – желание. Без специална екипировка и без такси.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here