fbpx
27.8 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 16:47:11
четвъртък | 26.05.2022 | 16:47:11
27.8 C
София

Финландия гласува присъединяване към НАТО (ВИДЕО)

След нахлуването на Русия в Украйна, отношението на финландците към НАТО се промени. Обществената подкрепа достигна  76 процента, докато до скоро се движеше около 25 на сто

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Финландия трябва да кандидатства за присъединяване към НАТО „без отлагане“, заявиха днес финландският президент Саули Нинистьо и министър-председателката Сана Марин..

Страната  има 1300-километрова обща граница и  трудни отношения с Русия. „Надяваме се, че необходимите национални стъпки, които трябва да бъдат направени, за да бъде взето това решение, ще бъдат предприети бързо в рамките на следващите няколко дни“, посочват Нинистьо и Марин.

След нахлуването на Русия в Украйна, отношението на финландците към НАТО се промени. Обществената подкрепа достигна  76 процента, докато до скоро се движеше около 25 на сто.

Очаква се същото решение до дни и от съседна Швеция.

Миналата седмица Финландия беше домакин на мащабни военни учения с участието на войски от САЩ и Великобритания, както и съседните Латвия и Естония.

Дания ще настоява за бърз процес по приемане на Финландия в НАТО, пък заяви днес датската министър-председателка Мете Фредериксен, след като стана известно за решението на Хелзинки.

- Реклама -spot_imgspot_img
Иван Петрински
Иван Петринскиhttp://www.newsone.bg
Иван Петрински е журналист с дългогодишен опит като редактор и автор и основател на печатни и електронни медии. Дългогодишен кореспондент и коментатор по темата за гръцката криза за български телевизии и радиостанции. Създател, главен редактор и автор в медии за българите в чужбина. Участник в множество международни медийни срещи. Човек с голям опит в комуникацията с българската диаспора и проблемите, свързани с битието на нашите сънародници зад граница.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук