fbpx
17.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 03:03:37
петък | 27.05.2022 | 03:03:37
17.8 C
София

Финансовият министър на САЩ: Джо Байдън иска Русия да бъде изключена от Г-20

В противен случай Вашингтон ще бойкотира "серия от срещи на Г20" в Индонезия, ако на тях присъстват руски представители

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че президентът Джо Байдън иска Русия да бъде изключена от Г-20. В противен случай Вашингтон ще бойкотира “серия от срещи на Г20” в Индонезия, ако на тях присъстват руски представители, съобщи Ройтерс.

Коментарите на Йелън на изслушване пред комисията по финансови услуги на Камарата на представителите на Конгреса повдигнаха въпроси за бъдещето на Г-20, която е главният световен икономически и политически форум след финансовата криза от 2008 – 2009 г.

Йелън обаче заяви, че инвазията на Русия в Украйна и жестокостите, разкрити след изтеглянето на руските сили от украинския град Буча, “представляват неприемливо незачитане на основания на правила международен ред”.

Тя каза, че е малко вероятно Русия да бъде изключена от Международния валутен фонд (МВФ), но правителството на Байдън иска да изтласка Русия от активно участие в подобни международни институции, предаде БТА.

Финансовите министри и управителите на централни банки трябва да се срещнат лично и виртуално във Вашингтон през април в рамките на пролетните срещи на МВФ и Световната банка. Тази година Индонезия държи председателството на Г-20 и планира да домакинства на финансова среща през юли, както и на среща на върха през ноември.

“Президентът Байдън каза ясно и аз съм напълно съгласна с него, че нещата не могат да бъдат както обикновено с Русия в която и да било от финансовите институции. Той поиска Русия да бъде отстранена от Г-20 и аз казах ясно на колегите си в Индонезия, че ние няма да участваме в серия от срещи, ако руснаците са там “, каза Йелън.

Тя заяви още, че пълно ембарго върху руския износ на петрол вероятно ще доведе до рязък скок на световните цени, което ще засегне САЩ и демократичните им съюзници. Финансовият министър изрази надежда, че петролните компании в САЩ и в други страни ще увеличат производството през следващите шест месеца, мотивирани от по-високите цени, което ще позволи по-строги ограничения върху руския петрол.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук