fbpx
More

  Финансовите министри от Г-7 обсъждат подкрепата за Украйна и поскъпването на храните

  За да може икономиката на страната да функционира, Киев оценява нуждите си на 5 милиарда долара на месец

  Подкрепата за финансите на Украйна и противодействието срещу поскъпването на храните в помощ на най-уязвимите страни са сред основните теми на двудневната среща на министрите на финансите и централните банкери от Г-7 в Германия днес и утре, посветена на икономическите последици от войната, която започна Русия, предаде Франс прес.

  Най-спешният въпрос, който трябва да решат финансовите представители на седемте най-развити промишлени страни (САЩ, Япония, Канада, Франция, Италия, Великобритания и Германия), ще бъде осигуряването на украинския бюджет за настоящото тримесечие.

  За да може икономиката на страната да функционира, Киев оценява нуждите си на 5 милиарда долара на месец.

  От колосалната помощ от 40 милиарда долара, одобрена миналата седмица от американския президент Джо Байдън, около 7,5 милиарда долара се очаква да се влеят в краткосрочен план в украинския бюджет, според министерски източници от Г-7.

  “Ще поискам от колегите ми да се присъединят към нас и да увеличат финансовата си подкрепа за Украйна. Украйна се нуждае от нашата помощ, и то сега”, подчерта министърката на финансите Джанет Йелън при пристигането си в Кьонигсвинтер – потънало в зеленина предградие на Бон, където ще се състои срещата.

  Вчера Европейската комисия от своя страна предложи нова макрофинансова помощ за Украйна за тази година на стойност до 9 милиарда евро.

  Съотношението между заеми и преки помощи в новия помощен пакет ще бъде обсъдено от представителите на Г-7.

  Целта е да се гарантира платежоспособността на Украйна за идните дни и седмици, изтъкна преди началото на основните заседания германският министър на финансите Кристиан Линднер, чиято страна е председател на Г-7 тази година.

  Докато войната продължава да опустошава голяма част от територията на страната, вече започва да се обсъжда помощ и за възстановяването на Украйна, допълва БТА.