fbpx
23 C
София
20 август 2022 | събота | 02:22

Финансов експерт: Увеличение на банковите такси до 30%

Вече има и такса за теглене на пенсиите

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Таксите при тегленето на пари в брой от банкови служители, както и банковите преводи, които се правят на гише, са се увеличи до 30% спрямо същите такси миналата година. Това заяви пред Nova финансовият и кредитен експерт Тихомир Тошев.

“Теглене на пари в брой от банков служител, внасяне на пари в брой през банков служител, преводи, които се правят на гише – увеличенията там са най-често между 10% и 30 % спрямо предишните такси. Ако в част от банките, за да внесете пари в брой, таксата досега ви е била 2 лв., сега най-вероятно ще платите 3 лв. или 3.50 лв. Ако досега ви се е налагало да направите превод в банков клон и сте плащали 2 лв. – сега ще ви се наложи да платите 2.50 лв. или 3 лв.”, заяви  Тихомир Тошев.

През новата година ще плащаме повече, както при теглене на каса, така и на банкомат. Таксите ще бъдат различни в зависимост от сумата. По-скъпо ще ни струва и при превод на средства – т.е. ако местим пари от сметка в сметка, независимо дали сметките са в една и съща банка, или в различни. Обслужването на разплащателна сметка също поскъпва за някои от банките. 

От началото на годината повечето големи банки вдигнаха най-масовите такси, които клиентите плащат. Най-вече – за операции на гише, където ни обслужва банков служител.

Снимка: Pixabay

Досега банките вдигаха предимно таксите за парите в брой – за внасяне и теглене, както и за преводите. Затова много клиенти на трезорите започнаха да използват повече техните онлайн услуги. Сега обаче някои банки започват да повишават и тарифите си за онлайн услуги, заявиха финансови експерти.

Проучване установи, че от 5 януари се повишават такси за използване на банкомати. В някои банки таксата за теглене от банкомат се увеличава от 30 ст. на 0,16% от сумата, но не по-малко от 30 стотинки. Така, ако човек изтегли 1000 лв., ще плати такса от 1,60 лв., при 30 ст. в момента.

Други банки пък въвеждат такса за теглене от банкомат, която не е фиксирана, а зависи от изтеглената сума. Заради по-високите лимити по новите банкови карти и високите такси много хора започнаха да теглят наведнъж по-големи суми, сочат експерти. С новите условия обаче при теглене на по-големи суми и таксата става по-голяма.

Някои банки увеличават и таксите за теглене на пари на банкомат на друга банка. Таксата става от 1,5 лв. на 0,2% от сумата, но не по-малко от 1,50 лв. Така, ако изтеглите 1000 лв., ще платите 2 лв. такса. Други банки пък вдигат и сумата за преиздаване на ПИН код на дебитните карти от 3 лв. на 5 лв.

Снимка: Pixabay

Увеличава се и таксата за използване на картите в системата за онлайн плащания ePay.bg от 20 ст. на 50 стотинки. А за картите Visa, за които досега тези плащания са били безплатни, също въвеждат такса от 50 стотинки.

Значително се увеличават и таксите за банкови преводи. В някои банки за трансакции на левове между две сметки на клиент, както и към сметка на друг клиент, таксата нараства от 5 лв. на 6 лв., ако нареждането за превода е направено в офис. Ако преводът е нареден онлайн, таксата става 1,20 лв., при 1 лев досега.

При автоматично плащане на сметки за вода, ток и парно чрез директен дебит таксата се увеличава от 2 лв. на 3 лв., ако и двете сметки са от една банка, и от 5 лв. на 6 лв., ако парите трябва да отидат по сметка в друга банка.

Пенсионерите също не са пропуснати. Проучване установи, че се въвежда и нова такса за теглене на пенсиите. От началото на годината за теглене на пари от сметка, в която НОИ превежда пенсия, ще се прилага стандартната такса за теглене от банкомат на банката, която е 0,15% от сумата, но не по-малко от 30 стотинки.

- РЕКЛАМА -spot_img
Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img