fbpx
More

  Окончателно: Всички ученици в София – град минават на дистанционно обучение

  МОН не уважи искането на Столична община за 2 дни присъствено обучение на учениците от 1 до 4 клас

  От 21 октомври (четвъртък), всички ученици в общини с повече от 750 на 100 000 души заболели преминават към онлайн обучение. На този етап това са София – град, както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник. Министърът на образованието и науката издаде заповед, която съответства напълно с разпорежданията на здравния министър от 19 октомври.

  По-рано през деня постъпи предложение от Столична община предучилищните групи и учениците от 1 до 4 клас в града да продължат с присъствени занимания до края на седмицата с аргумент, че родителите ще могат да организират по-добре грижата за децата си от вкъщи, както и самия дистанционен процес. До 16 часа днес обаче съгласие за подобно изключение от Министерството на здравеопазването в МОН не беше постъпило. Поради тази причина министър Николай Денков издаде заповед за онлайн обучение на всички ученици в София – град и засегнатите общини.

  Междувременно МОН актуализира насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата през учебната 2021-2022 г. Промените ще бъдат публикувани на сайта на МОН, след като бъдат утвърдени от двамата министри.

  Учениците от 3 общини в област Враца също минават в дистанционна форма на обучение. Преустанояват се присъствените занимания за всички ученици от общините Мездра, Роман и Враца. Средната заболяемост на база 14-дневния срок в тези общини е висока. В Роман е 836.34, в Мездра – 771.89, а във Враца – 631.41 на 100 000 население. Заповедта на директора на РЗИ – Враца д-р Орлин Димитров влиза в сила от 25 октомври, но подлежи и на предварително изпълнение. Тя ще бъде в сила до 7 ноември.

  Преустановяват се и заниманията на част от учениците в община Бяла Слатина. Дистанционно ще се обучават учениците от 5-ти, 6-ти, 9-ти, 10-ти и 11-ти клас във всички училища. Останалите класове ще ходят на училище по график, утвърден от министъра на образованието и науката.