3.12.2022 | събота | 07:19

Окончателно: Всички ученици в София – град минават на дистанционно обучение

Публикувано:

Сподели поста:

От 21 октомври (четвъртък), всички ученици в общини с повече от 750 на 100 000 души заболели преминават към онлайн обучение. На този етап това са София – град, както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник. Министърът на образованието и науката издаде заповед, която съответства напълно с разпорежданията на здравния министър от 19 октомври.

По-рано през деня постъпи предложение от Столична община предучилищните групи и учениците от 1 до 4 клас в града да продължат с присъствени занимания до края на седмицата с аргумент, че родителите ще могат да организират по-добре грижата за децата си от вкъщи, както и самия дистанционен процес. До 16 часа днес обаче съгласие за подобно изключение от Министерството на здравеопазването в МОН не беше постъпило. Поради тази причина министър Николай Денков издаде заповед за онлайн обучение на всички ученици в София – град и засегнатите общини.

Междувременно МОН актуализира насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата през учебната 2021-2022 г. Промените ще бъдат публикувани на сайта на МОН, след като бъдат утвърдени от двамата министри.

Учениците от 3 общини в област Враца също минават в дистанционна форма на обучение. Преустанояват се присъствените занимания за всички ученици от общините Мездра, Роман и Враца. Средната заболяемост на база 14-дневния срок в тези общини е висока. В Роман е 836.34, в Мездра – 771.89, а във Враца – 631.41 на 100 000 население. Заповедта на директора на РЗИ – Враца д-р Орлин Димитров влиза в сила от 25 октомври, но подлежи и на предварително изпълнение. Тя ще бъде в сила до 7 ноември.

Преустановяват се и заниманията на част от учениците в община Бяла Слатина. Дистанционно ще се обучават учениците от 5-ти, 6-ти, 9-ти, 10-ти и 11-ти клас във всички училища. Останалите класове ще ходят на училище по график, утвърден от министъра на образованието и науката.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
5.1 ° C
5.4 °
4.8 °
88 %
2.1kmh
100 %
сб
8 °
нд
7 °
пн
8 °
вт
9 °
ср
11 °

Прочети още

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....

„Брансън“ дебютира днес в HBO max

„Брансън“ - документалната поредица за световноизвестния предприемач дебютира в HBO Max „Винаги съм вярвал, че животът ти не е пропилян,...

Осем филма за празниците, които някои не биха харесали, но – струва ни се – на вас ще ви допаднат

Балът на чудовището, Братя Грим, Американски пай и още нетрадиционните кинопредложения от менюто на TV1000 Освен мигащите светлинки по...