fbpx
More

  Филмът „Блаженият“ с първа прожекция в Русе

  Специалната премиера бе в памет на актрисата Лорина Камбурова

  Предпремиерната за България прожекция на българския игрален филм „Блаженият“, заснет изцяло в Русе, се състоя в препълнената от зрители зала „Европа“. Това съобщиха от пресцентъра на община Русе.

  Специалната премиера бе в памет на актрисата Лорина Камбурова, която почина на 27 май миналата година. Това е последният български пълнометражен проект с нейно участие.

  В лентата ѝ партнира дебютантът Александър Тонев, който също влиза в главната роля. В „Блаженият“ участват още Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Цветан Алексиев, Любен Чаталов, Николай Урумов и други. Филмът е художествен поглед към миналото през призмата на една дълбоко лична история. Базиран е на книгата на Емил Андреев – „Боби Блажения и Другия американец“.

   Една иcтopия зa 9-гoдишния Бoби, който има дарбата да вижда в бъдещето, за първата му голяма любов, за интересната му среща с бъдещия президент Джон Кенеди, за революционното му откритие – лекарство за най-страшната по онова време болест, туберкулозата. Малко преди събитието режисьорът Станимир Трифонов се срещна с кмета на Русе Пенчо Милков. Двамата разговаряха за процеса по реализиране на продукцията и огромния потенциал за снимки, който Русе притежава.

   „Няма друго място, на което историята на „Блаженият“ да може да бъде заснета и разказана“, заяви Трифонов.

  Обсъдена бе и идеята за направа на филм, посветен на големия русенски кинаджия и бивш президент на Национална федерация „Алтернативно кино“ Владимир Илиев, който ни напусна през 2020 г.