fbpx
24.1 C
София
12 август 2022 | петък | 12:35

Фестивалът “100 Стола” преобразиха хълма над ул. “Будапеща”

Творбите на артистите, преобразили мястото, остават до октомври

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Фестивалът “100 Стола” трансформира заедно с фондация “Колективът” хълма над ул. “Будапеща” в София. Там е пълно със стари столове, преобразени от артисти. Има и нови пейки, повече зеленина, сцена за събития и създадени специално за мястото художествени творби.

Откриването на фестивала “100 Стола – Будапеща 1” събра стотици хора на разнообразна музикална програма – от акустичен суинг до рок и електроника. Имаше джаз танци и рисуване на графити на живо. Задният двор на БАН, който от години беше останал затворен, сега се превърна в зона за градски събития с вход свободен.

Градинката в съседство, която преди не беше поддържана, сега е озеленена и допълнена с дървени платформи за сядане. От това сенчесто място в самото сърце на София се открива гледка надолу по ул. “Будапеща” към бул. “Дондуков”.

Снимки: “100 стола”

Хълмът над ул. “Будапеща” се намира точно над римската арена на Сердика, а дизайнът на стъпаловидната платформа повтаря формата на скамейките, от които жителите на античния град са гледали спектакли. Множество хора вече се възползват от новото удобно място да седнат и да разпуснат – сами или на по питие с приятели.

Снимки: “100 стола”

По време на фестивала мястото беше оживено и благодарение на творби на художници, скулптори, фотографи и видеографи. Из градината бяха пръснати метални пластики на Соня Бонева. Навсякъде се виждаха столове, спасени от жилища, складове и мазета и преобразени от екип артисти – Гергана Иванова, Димитър Спасов, Александър Шиваров и Бор Яна. Дизайнерски мебели бяха предоставени и от Работилница “ПУНКТ” и “bureau xii”.

Видео инсталация на проекта Abandoned Bulgaria събра кадри от изоставени места из страната, като за екран служеше стената на сградата на БАН. Друга прожекция показа фотографски портрети на софиянци на Теодора Косара Попова.

Снимки: “100 стола”

По време на откриването графити творби специално за мястото нарисуваха познати от столичните улици артисти, включително Николай Петров – GLOW, Алекси Иванов и TOЧКА СПОТ. Творбите им остават за целия сезон.

Благодарение на тях цветни контейнери за рециклиране бяха обозначени по забавен начин, а за пластмасовите бутилки се погрижи инсталацията на Kaufland България, превръщайки пластмасата в торбичка за пазаруване.

Снимки: “100 стола”

Арт мястото остава до октомври. Ще продължават да се случват творчески намеси и събития с вход свободен.

Първото събитие предстои още днес – DJ вечер с гост-диджеи Васил Владимиров и Бат Симо. По всяко време хората могат да седнат на дървените платформи в градинката за малко да избягат от забързаното темпо по близките булеварди.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img