fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 18:02:22
петък | 27.05.2022 | 18:02:22
28.8 C
София

Федерацията на индустриалните енергийни консуматори настоява за мерки срещу поскъпването на газа

Тежката индустрия вече е декапитализирана в резултат на високите цени на електрическата енергия

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) призовава правителството да вземе мерки, които да предотвратят допълнителното повишаване на цената на природния газ или да доведат до нейното намаляване. Това се казва в писмо на организацията, изпратено до кабинета и медиите.

Като пример за подобна мярка БФИЕК посочва временен таван на цената на газа, като разходите над този праг да бъдат покривани чрез компенсаторен механизъм.

Организацията изразява безпокойството си от създалата се ситуация, след като на 27 април “Газпром” прекрати доставките на газ за страната ни, и настоява за повече яснота около  сигурността на газовите доставки: кои са източниците на алтернативните доставки; маршрутите, по които те се осъществяват; какви количества са осигурени от всеки алтернативен източник и маршрут; както и за продължителността и цената на тези доставки.

Българската индустрия не може да понесе цени на природния газ, по-високи от тези за месец април, се подчертава в писмото.

Тежката индустрия вече е декапитализирана в резултат на високите цени на електрическата енергия и категорично няма да може да понесе скок на цените на газа с 35 процента. Алтернативните горива не са решение – често те са неприложими, а когато могат да се използват, има нормативни пречки за това. Цените им също не са конкурентни, отбелязва БФИЕК, предупреждавайки за възможността за протести на българската индустрия, предаде БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук