fbpx
29.8 C
София
16 август 2022 | вторник | 18:04

ФАО: Земеделието трябва да бъде по-продуктивно, за да се изкорени гладът

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Целите за изкореняване на глада и намаляване на парниковите емисии от земеделското производство няма да бъдат достигнати през 2030 г., ако земеделието не стане по-ефективно, алармират от Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в доклад, цитиран от Франс прес.

В документ за перспективите за земеделието двете организации изтъкват, че световната земеделска производителност трябва да се увеличи с 28 процента през следващите десет години, за да се елиминира гладът и да се намалят мащабно парниковите газове съгласно траекторията, очертана от Парижкото споразумение за климата, предаде БТА.

За целта е необходимо да се повиши повече от трикратно производителността на земеделието, постигната през последните десет години. Увеличаването на добива от световните реколти ще трябва да бъде от 13 до 24 на сто през периода 2022-2031 г., а производителността в животновъдството да нарасне с 31 на сто. Ако се запази статуквото, Цел 2 за устойчиво развитие на ООН за премахване на глада (Goal 2: Zero hunger) няма да бъде постигната до 2030 г. и селскостопанските емисии от СО2 ще продължат да нарастват, предупреждават ФАО и ОИСР.

На този етап двете организации очакват средно увеличение на световното земеделско производство с 1,1 на сто годишно между 2022 и 2031 г., основно в страните със слаби и средни доходи. Инвестициите за увеличаване на добивите и за по-добро управление на стопанствата трябва да стимулират растителното производство, подчертават авторите на доклада.

Ако се заложи на постоянен напредък в растителната селекция и на преход към по-интензивни системи, 80 процента от прогнозите за растеж би трябвало да се основават на подобряване на добивите, а 15 процента – на разширяването на обработваемите земи. Освен това животинското и рибно производство би трябвало да нараства с 1,5 на сто годишно главно благодарение на по-ефективно управление на стадата и по-интензивни методи на хранене.

Перспективите за растеж предполагат по-широк достъп до продукти като например торове и инвестиции, благоприятстващи производителността в технологиите, инфраструктурите и професионалната квалификация. Войната в Украйна доведе до скок на цените на енергията и торовите съставки, а едно по-продължително поскъпване ще увеличи производствените разходи и може да ограничи растежа, предупреждават ФАО и ОИСР.

Преките парникови емисии (СО2, метан), свързани със земеделието, се очаква да нараснат с 6 процента през следващите десет години, като животновъдството се равнява на над 90 на сто от това увеличение, се казва в доклада. Очаква се те да се повишават по-бавно от производството благодарение на подобряване на добива и намаляване на преживния добитък, но този спад ще зависи също така от допълнителни усилия от страна на властите за ограничаване, например, на разхищението на храни.

- РЕКЛАМА -spot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img