fbpx
16.8 C
София
неделя | 29.05.2022 | 02:07:00
неделя | 29.05.2022 | 02:07:00
16.8 C
София

Фандъкова: Екологичният транспорт е ключов за подобряването на качеството на въздуха в града

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Екологичният транспорт е ключов за подобряване на качеството на въздуха в София. Това каза кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова на годишната среща с посланиците на чуждите държави. 

“Затова и строителството на метрото, чието разширение не допуснах да спира, е мой личен приоритет. През последните 2 г. пуснахме първите 12 км. от новата трета линия, а догодина продължаваме изграждането на още 3 км”, каза кметът.

Фандъкова акцентира върху модернизацията на градския транспорт със закупуване на електробуси с нулеви емисии. Тя посочи, че в София вече се движат 65 електробуса и се очакват още 52, както и 25 нови трамвая.

“Целта ни е градският транспорт да бъде комфортен и удобен за хората. Затова започнахме първо с новите превозни средства, а вече сме готови и с нова електронна система за таксуване”, каза още градоначалникът.

Друга важна тема са буферните паркинги, добави още тя. Според нея те дават възможност на гражданите да не използват колите си за пътувания в центъра на града.

“Тази година отрихме 3 нови буферни паркинга, а вече работи и програма за изграждане на паркинги в кварталите”, обясни кметът на София.

“Разширяването на Южната дъга и участъци от третия градски ринг помагат за облекчаване на трафика в града”, подчерта тя.

В борбата с мръсния въздух помага и разработената програма от Столичната община, която безплатно подменя старите печки на дърва и въглища на домакинства с екологични отоплителни уреди.

“Това е първата такава програма, насочена към един от източниците на замърсяване на въздуха. Над 5000 семейства вече са с подписани договори, а още 1100 заявиха желание през този година”, посочи Фандъкова.

Тя коментира, че в момента най-голямото предизвикателство пред града са покачващите се цени на природния газ и електричеството.

“От една страна, общината вече плаща в пъти увеличени сметки за улично осветление и за градския транспорт. А от друга – се нуждаем от стабилно решение за сметките за топлинна енергия – както за “Топлофикация София”, така и за столичани. По тези теми всички общини се нуждаем от подкрепата на държавата и ясен механизъм за навременни компенсации”, заяви тя.    

Кметът обобщи също така, че екологията, борбата с климатичните промени, чистотата на въздуха и дигитализацията са основните теми, които от общината интегрират във всичките си проекти.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук