28.11.2022 | понеделник | 03:45

Фандъкова: Екологичният транспорт е ключов за подобряването на качеството на въздуха в града

Публикувано:

Сподели поста:

Екологичният транспорт е ключов за подобряване на качеството на въздуха в София. Това каза кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова на годишната среща с посланиците на чуждите държави. 

„Затова и строителството на метрото, чието разширение не допуснах да спира, е мой личен приоритет. През последните 2 г. пуснахме първите 12 км. от новата трета линия, а догодина продължаваме изграждането на още 3 км“, каза кметът.

Фандъкова акцентира върху модернизацията на градския транспорт със закупуване на електробуси с нулеви емисии. Тя посочи, че в София вече се движат 65 електробуса и се очакват още 52, както и 25 нови трамвая.

„Целта ни е градският транспорт да бъде комфортен и удобен за хората. Затова започнахме първо с новите превозни средства, а вече сме готови и с нова електронна система за таксуване“, каза още градоначалникът.

Друга важна тема са буферните паркинги, добави още тя. Според нея те дават възможност на гражданите да не използват колите си за пътувания в центъра на града.

„Тази година отрихме 3 нови буферни паркинга, а вече работи и програма за изграждане на паркинги в кварталите“, обясни кметът на София.

„Разширяването на Южната дъга и участъци от третия градски ринг помагат за облекчаване на трафика в града“, подчерта тя.

В борбата с мръсния въздух помага и разработената програма от Столичната община, която безплатно подменя старите печки на дърва и въглища на домакинства с екологични отоплителни уреди.

„Това е първата такава програма, насочена към един от източниците на замърсяване на въздуха. Над 5000 семейства вече са с подписани договори, а още 1100 заявиха желание през този година“, посочи Фандъкова.

Тя коментира, че в момента най-голямото предизвикателство пред града са покачващите се цени на природния газ и електричеството.

„От една страна, общината вече плаща в пъти увеличени сметки за улично осветление и за градския транспорт. А от друга – се нуждаем от стабилно решение за сметките за топлинна енергия – както за „Топлофикация София“, така и за столичани. По тези теми всички общини се нуждаем от подкрепата на държавата и ясен механизъм за навременни компенсации“, заяви тя.    

Кметът обобщи също така, че екологията, борбата с климатичните промени, чистотата на въздуха и дигитализацията са основните теми, които от общината интегрират във всичките си проекти.

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
София
снеговалеж
1.2 ° C
2.1 °
0.7 °
93 %
1.5kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...