fbpx
More

  Facebook привилегировал политици, въпреки правилата си

  Привилегировани потребители публикували безконтролно в социалната мрежа

  Ръководството на корпорация Facebook се е намесвало в работата на едноименната социална мрежа, като политици са получавали възможност за публикуването на постове, въпреки регулациите, които забраняват това, съобщава “Дарик нюз”.

  В своя публикация, вестник The Financial Times се позовава на извадки от разследване на Facebook Papers, базирано на показанията на Франсис Хоугън – бивша служителка на компанията. Оказва се, че компанията е давала възможност на американски политици и звезди от шоубизнеса да публикуват без ограничения.

  През лятото стана ясно, че компанията възнамерява да промени подхода към модернизиране на съобщенията и публикации, след като ограничи достъпа на бившия американски президент Доналд Тръмп до социалната мрежа. Facebook заяви, че ще отмени изключенията за политици и всички ще бъдат равни.

  През септември вестник The Wall Street Journal проучи няколко вътрешни документа на компанията и съобщи, че системата за контрол на публикациите в социалната мрежа Facebook позволява на някои потребители с голяма аудитория да качват материали, които нарушават правилата на общността.

  В началото на годината социалната мрежа блокира профила на бившия американски президент Доналд Тръмп, след като обяви, че той е подбуждал към насилие свои поддръжници при нападението над Капитолия. В отговор на рестрикциите срещу себе си, републиканецът обяви, че създава своя собствена социална мрежа, която съвсем съвсем скоро ще види бял свят в Интернет.