28.11.2022 | понеделник | 04:14

Facebook привилегировал политици, въпреки правилата си

Публикувано:

Сподели поста:

Ръководството на корпорация Facebook се е намесвало в работата на едноименната социална мрежа, като политици са получавали възможност за публикуването на постове, въпреки регулациите, които забраняват това, съобщава „Дарик нюз“.

В своя публикация, вестник The Financial Times се позовава на извадки от разследване на Facebook Papers, базирано на показанията на Франсис Хоугън – бивша служителка на компанията. Оказва се, че компанията е давала възможност на американски политици и звезди от шоубизнеса да публикуват без ограничения.

През лятото стана ясно, че компанията възнамерява да промени подхода към модернизиране на съобщенията и публикации, след като ограничи достъпа на бившия американски президент Доналд Тръмп до социалната мрежа. Facebook заяви, че ще отмени изключенията за политици и всички ще бъдат равни.

През септември вестник The Wall Street Journal проучи няколко вътрешни документа на компанията и съобщи, че системата за контрол на публикациите в социалната мрежа Facebook позволява на някои потребители с голяма аудитория да качват материали, които нарушават правилата на общността.

В началото на годината социалната мрежа блокира профила на бившия американски президент Доналд Тръмп, след като обяви, че той е подбуждал към насилие свои поддръжници при нападението над Капитолия. В отговор на рестрикциите срещу себе си, републиканецът обяви, че създава своя собствена социална мрежа, която съвсем съвсем скоро ще види бял свят в Интернет.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
снеговалеж
1.2 ° C
2.1 °
0.7 °
93 %
1.5kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...