fbpx
18.2 C
София
вторник | 24.05.2022 | 23:45:55
вторник | 24.05.2022 | 23:45:55
18.2 C
София

Европейският пазар на електроенергия няма нужда от коренно преустройство

Това заяви европейската Агенция за сътрудничество между регулаторите на енергия

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Европейският пазар на електроенергия няма нужда от коренно преустройство, но политическите лидери ще трябва да предвидят повече мерки в подкрепа на прехода към енергия с по-малко съдържание на въглерод и за защита на потребителите от високите цени. Това заяви европейската Агенция за сътрудничество между регулаторите на енергия – АСРЕ (ACER), цитирана от Ройтерс.

Европейските цени на енергията достигнаха върхове тази година след нахлуването в Украйна на войските на Русия – най-големият доставчик на газ в Европа. Тази инвазия беше извършена след неколкомесечно покачване на цените на газа, предизвикано от силното търсене след икономическото възстановяване от пандемията от коронавирус и засилващите се безпокойства за руските доставки.

В отговор миналата година Европейската комисия поиска АСРЕ да направи оценка на функционирането на европейския пазар на електричество, предаде БТА.

АСРЕ е на мнение, че сегашната организация на пазара на едро на електричество гарантира ефикасно електроснабдяване при относително нормални пазарни условия, отговори агенцията в публикуван днес доклад. Според нея сегашното състояние на пазара трябва да бъде запазено.

Регулаторите са на мнение, че вместо да подхранват енергийната криза, сегашните пазарни правила са допринесли за смекчаване на ефекта – например, позволявайки на Белгия и на Франция да внасят повече електричество, за да се избегне недостиг при евентуални аварии в атомните централи.

АСРЕ заявява, че в по-дългосрочен план ще бъдат необходими подобрения, за да може системата да подкрепя разработката на възобновяемите енергии, необходими, за да може ЕС да постигне целта си за нулеви емисии до 2050 г.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук