fbpx
More

  Европейският център за транспортни политики поиска оставката на директора на ОДМВР в Стара Загора

  Европейският център за транспортни политики настоява за оставката на старши комисар Николай Колев, директор на ОДМВР – Стара Загора.

  Повод за исканата оставка са изявленията му след тежката катастрофа в града, при която 18-годишен, с мощен автомобил, помете три момичета на тротоар в петък късно вечерта и ги рани тежко.

  Случаят предизвика недоволството на жителите на града, които за трети пореден ден ще излязат на протест.

  Екип на ЕЦТП посети Стара Загора в събота в ранния следобед по покана на местни жители, притеснени от продължаващите гонки по улиците на града и от липсата на действия местните на власти, въпреки подаваните сигнали.

  Публикуваме позицията на Европейския център за транспортни политики без редакторска намеса.

  Желанието ни беше да получим официална информация от институциите, преди да направим оглед на мястото на инцидента, за да не разчитаме само на евентуални спекулации. Натъкнахме се обаче на явно нежелание за съдействие, като лично Николай Колев ни излъга за мястото на катастрофата. Екипът ни го откри и засне малкото останали (оставени) следи от инцидента. Заради действията и изявленията (и липсата на такива) на официални лица възникват куп въпроси, пораждащи недоумение и даващи хляб за всевъзможни спекулации:

  Защо старши комисар Николай Колев твърдеше часове наред след инцидента, че не знае за случая и не може да даде информация?

  – Защо над 24 часа нямаше информация поне за инициалите на извършителя?

  – Защо извършителят не е бил задържан веднага след катастрофата?

  – Кога точно е задържан извършителят и кога изтичат 72-та часа арест с прокурорско разпореждане?

  – Кога са иззети (ако са иззети) записите от камерите на магазин “Кауфланд”, където се твърди, че извършителят е бил с колата си, преди да започне да дрифтира в кръговото движение?

  – Кои са 10-мата свидетели, за които властите обявиха, че са разпитани вечерта на мястото на катастрофата?

  – Кой е разпитвал тези свидетели?

  – Защо сред тези 10 свидетели не е майката на Дияна, най-тежко пострадалото момиче? Жената е била на мястото на катастрофата, но до днес (04 октомври) изобщо не е била търсена от МВР. В същото време, в неделя, МВР обяви, че търси свидетели от нощта на инцидента.

  – Защо Николай Колев обяви (вкл. пред журналисти), че извършителят е имал едно нарушение, откакто е взел книжка през месец май? А наблюдаващият досъдебното производство прокурор Андреан Сутров на пресконференция каза, че нарушенията са две.

  – Защо досега не са взети мерки срещу опасното шофиране, включително дрифтиране, след като са подавани десетки сигнали за подобно поведение?

  – Има ли камери на кръговото кръстовище, на което водачът е дрифтирал и след това губейки контрол над тунингования си автомобил е блъснал момичетата на тротоара в една от близките улици?

  -Каква е причината чак в неделя следобяд прокурор Дичо Атанасов да обяви, че едва в събота вечерта прокуратурата е разбрала, че имало второ лице със средна телесна повреда, пострадало в катастрофата? Некомпетентност или умишлено изявление, целящо да заблуди обществеността? Означава ли това, че не е имало оторизирани лица от правораздавателните органи на мястото на катастрофата? Означава ли това, че всъщност огледът на мястото и първоначалното събиране на информация от свидетели, докато е оказвана медицинска помощ на трите момичета, не е извършен адекватно?

  – По какъв начин е извършен огледът и на каква база ще бъде формулирана авто-техническата експертиза, която да покаже каква е била динамиката на инцидента?

  – Има ли извършителят влиятелни роднини, които биха могли да оказват натиск върху нечии решения?