3.12.2022 | събота | 08:47

ЕС затяга визовия режим срещу Беларус заради мигрантската криза на полската граница

Публикувано:

Сподели поста:

Европейския съюз обяви, че частично преустановява споразумението с Беларус за улеснен визов режим за официални лица. Брюксел мотивира решението си като нарича действията на режима на Александър Лукашенко „хибридна война“, обвинявайки го, че насочва мигранти към полската и литовската граници умишлено.

Според Съвета на Европа Беларус насърчава мигранти от Близкия Изток и Африка да пресичат граничната бразда на държавата със страни-членки на ЕС, в отговор на наложените санкции срещу Минск за нарушаване на човешките права.

„Действията ни са отговор на продължаващата хибридна атака, предприета от беларуския режим“, се казва в изявление на Съвета на ЕС, който представлява страните-членки на общността.

Брюксел добавя, че ограниченията ще засегнат официални лица в Беларус, но няма да се отразят на визовия режим на обикновените граждани, които искат да пътуват към държави от Европейския съюз.

По-рано през деня полският премиер и министърът на отбраната се срещнаха с част от войниците, които Варшава изпрати, за да охраняват границата, след безпрецедентен мигрантски натиск. Полша обмисля изграждането на ограда, а Минск обяви, че Варшава е дислоцирала 10 хилядна войска по границата и определя тези действия като „военен акт“.

Може да бъде изображение с 5 души и на открито
Полският премиер на среща с войници по границата. През днешния ден Варшава затвори един от основните си КПП-та с Беларус

Реакция дойде и от Русия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изрази загриженост и заяви, че Москва е в постоянен контакт с Минск във връзка с мигрантската криза.

„Надяваме се, че случващото се на полско-беларуската граница няма да прерасне в заплаха за сигурността на Русия. Обменяме постоянна информация с Беларус по въпроса, включително чрез специалните ни служби. Искам обаче да подчертая, че това е проблем, който касае Полша и Беларус“, посочи Песков в официално изявление.

Официално позиция дойде и от руското външно министерство. Сергей Лавров определи случващото се като резултат от войните, които „Западът е започнал“ в Близкия Изток, визирайки въоръжените кризи в Ирак, Либия, Афганистан и Сирия. Лавров предложи Европейския съюз да помисли за финансови субсидии за Беларус, подобно на начина, по който той подкрепя Турция като въздържаща мигрантския поток държава.

„Европейският съюз пренасочи средства към Турция, за да останат мигрантите там. Защо не се помогне по този начин и на беларусите, които също имат нужди във връзка с тези мигранти? Полша и Литва не ги искат по своите граници, но ако се помогне на Беларус с такава помощ, тези хора ще могат да живеят в нормални условия на нейна територия“, каза руският външен министър.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
5.1 ° C
5.4 °
4.8 °
88 %
2.1kmh
100 %
сб
8 °
нд
7 °
пн
8 °
вт
9 °
ср
11 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 06:30 ч. на 03.12.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа...

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....

„Брансън“ дебютира днес в HBO max

„Брансън“ - документалната поредица за световноизвестния предприемач дебютира в HBO Max „Винаги съм вярвал, че животът ти не е пропилян,...