fbpx
More

  Европейските държави ще търсят самостоятелни решения за енергийната криза

  Ресорните министри на страните-членки на ЕС не успяха да се обединят около общи мерки

  Държавите-членки на Европейския съюз няма да имат общо решение на енергийната криза. Това стана ясно от изявление на еврокомисаря по енергийните въпроси Кадри Симсон, след извънредно заседание на министрите от Съвета на ЕС, състояло се в Люксембург.

  Симсон подчерта, че положението в отделните страни е различно – различен енергиен микс, данъчни ставки, икономически потенциал на обществата. От тази гледна точка, еврокомисарят изрази мнение, че всяко правителство трябва да търси самостоятелни решения какви мерки да приложи в настоящата ситуация.

  Тя уточни, че на този етап няма нужда от промени в европейското законодателство, които да бъдат приложени в помощ за по-бедните домакинства и малките бизнеси. Към момента ЕК си е поставила за цел да ликвидира спекулата на газовия пазар, която предизвиква солидния ценови скок.

  “Длъжни сме да продължим да гарантираме, че европейският пазар е достатъчно свободен от спекулации и манипулации“, каза Симсон и допълни, че вече е упълномощила регулаторите на пазарите на електричество и ток да изготвят анализ дали има спекулативни тенденции.

  По думите ѝ засега не се забелязват спекулации на пазара на въглеродните емисии, които се сочат като другата фундаментална причина за поскъпването на електроенергията.

  Предстои Европейската комисия да оцени дали да включи ядрената енергия в списъка с ресурси, които са подходящи за прехода към по-екологична икономика. Дискусията в рамките на Съвета на Европа по този въпрос е оживена, а държавите, според Симсон, все още тълкуват по свой начин как ядрената енергетика влияе върху околната среда.