28.11.2022 | понеделник | 04:04

Европейските държави ще търсят самостоятелни решения за енергийната криза

Публикувано:

Сподели поста:

Държавите-членки на Европейския съюз няма да имат общо решение на енергийната криза. Това стана ясно от изявление на еврокомисаря по енергийните въпроси Кадри Симсон, след извънредно заседание на министрите от Съвета на ЕС, състояло се в Люксембург.

Симсон подчерта, че положението в отделните страни е различно – различен енергиен микс, данъчни ставки, икономически потенциал на обществата. От тази гледна точка, еврокомисарят изрази мнение, че всяко правителство трябва да търси самостоятелни решения какви мерки да приложи в настоящата ситуация.

Тя уточни, че на този етап няма нужда от промени в европейското законодателство, които да бъдат приложени в помощ за по-бедните домакинства и малките бизнеси. Към момента ЕК си е поставила за цел да ликвидира спекулата на газовия пазар, която предизвиква солидния ценови скок.

„Длъжни сме да продължим да гарантираме, че европейският пазар е достатъчно свободен от спекулации и манипулации“, каза Симсон и допълни, че вече е упълномощила регулаторите на пазарите на електричество и ток да изготвят анализ дали има спекулативни тенденции.

По думите ѝ засега не се забелязват спекулации на пазара на въглеродните емисии, които се сочат като другата фундаментална причина за поскъпването на електроенергията.

Предстои Европейската комисия да оцени дали да включи ядрената енергия в списъка с ресурси, които са подходящи за прехода към по-екологична икономика. Дискусията в рамките на Съвета на Европа по този въпрос е оживена, а държавите, според Симсон, все още тълкуват по свой начин как ядрената енергетика влияе върху околната среда.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
снеговалеж
1.2 ° C
2.1 °
0.7 °
93 %
1.5kmh
100 %
пн
3 °
вт
4 °
ср
5 °
чт
5 °
пт
4 °

Прочети още

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 27.11.2022 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -4 °С до +13 °С. Времето над страната е предимно облачно. Слаб...

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Cъвет на президентите на BusinessEurope

Весела Лечева ще участва в Съвета по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и заместник-министър Петър Бучков отпътуваха за Брюксел днес, където утре и...

Литературният феномен „Ордеса“ е вече на български

Разтърсващ и дълбок, романът е посветен на любовта, загубата и паметта Познат на българската публика със своята поезия, забележителният...