fbpx
11.3 C
София
петък | 20.05.2022 | 00:02:37
петък | 20.05.2022 | 00:02:37
11.3 C
София

Европейската прокуратура с първо дело в България

Става дума за експерт от фонд "Земеделие", който бил хванат с подкуп миналата година

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Главен експерт от фонд „Земеделие“, който е бил хванат с подкуп през септември миналата година, е първият подсъдим по дело на Европейската прокуратурата в България.  Днес в Специализирания наказателен съд се е провело първото заседание, съобщиха от екипа на Лаура Кьовеши.

36-годишният мъж беше задържан на бензиностанция край Пловдив с 5000 лева в белязани банкноти при съвместна операция на пловдивската прокуратура и МВР.

Според държавното обвинение служителят на Фонд „Земеделия“ е изнудвал земеделски производител от пловдивското село Строево, който е кандидатствал по девет схеми за подпомагане на Държавен фонд „Земеделие“. Поискал му по 5000 лева за всяка от схемите, срещу което му гарантирал, че няма да има проблеми с контролните органи.

От Европейската прокуратурата съобщават само инициалите на подсъдимия – Т.Д. Уточняват, че той е в ареста от началото на септември 2021 година. 

Какво представлява самата схема?

Изнудваният кандидатствал за субсидии, но не получил парите през декември 2020 година. По тази причина потърсил помощ и негов приятел го свързал с обвиняемия. Той му поискал подкуп, за да окаже влияние на колегите си, от които зависело плащанията да бъдат разрешени и повече да не се извършват проверки по неговия казус.

Присъдата по делото се очаква в следващите месеци, информират още в съобщението на Европейската прокуратура.

- Реклама -spot_imgspot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук