5.12.2022 | понеделник | 19:21

Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради железопътния транспорт

Публикувано:

Сподели поста:

Европейската комисия стартира нова наказателна процедура срещу България. Този път темата е железопътен транспорт, а причината е, че страната ни не осигурява възможност на европейски железопътни компании да осъществяват превози у нас.

Процедурата има потенциал да прерасне в съдебно дело и да доведе до финансови санкции, ако държавата не вземе мерки. България е уличена, че не прилага европейската директива за отваряне на пазара на вътрешни услуги за железопътни пътнически превози и управлението на железопътна инфраструктура в родното законодателство.

Същността на самата директива позволява външни доставчици и превозвачи от останалите страни на общността да получат достъп до българския пазар и да извършват пълната гама от услуги на територията на страната. Регулацията е приета през 2016 г. и цели укрепване на правилата относно безпристрастността на управителите на инфраструктурата.

Страната ни разполага с 2 месеца, за да даде обяснение и да формулира конкретни мерки, които да бъдат синхронизирани с европейското законодателство.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
5 ° C
5.2 °
4.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
пн
6 °
вт
9 °
ср
10 °
чт
11 °
пт
9 °

Прочети още

Процедури по ЗОП за автомобилни горива за държавната администрация ощетяващи гражданите

За процедура по ЗОП, изначално обречена, алармира пред медиите председателят на АБВ Румен Петков. Става въпрос за проведена...

Вицепремиерът Христо Алексиев: Убедихме ЕС да включи Коридор № 8 в приоритетната трансевропейска транспортна мрежа

Съветът на министрите по транспорт на Европейския съюз включи трасето София-Скопие-Дуръс-Бари в обхвата на новия Европейски транспортен коридор...

Румен Петков: Воят да бъде спрян „Лукойл“ е трудно обясним от гледна точка на нормалния разсъдък

Воят да бъде спрян „Лукойл“ е трудно обясним от гледна точка на нормалния разсъдък и от гледна точка...