-0.5 C
София
петък | 03.12.2021 | 06:03:52
-0.5 C
София
петък | 03.12.2021 | 06:03:52

Европейската комисия получи българския План за възстановяване и устойчивост

Страната ни иска безвъзмездни средства в размер на общо 6,6 милиарда евро

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Европейската комисия е получила днес официалния План за възстановяване и устойчивост от България. В плана се определят реформите и проектите за публични инвестиции, които България планира да осъществи с подкрепата на Механизма за възстановяване и устойчивост, съобщават от пресцентъра на комисията.

По Механизма за възстановяване и устойчивост ще бъдат осигурени 800 милиарда евро (по текущи цени) в подкрепа на инвестициите и реформите в целия ЕС. Той ще играе решаваща роля за подпомагане усилията на Европа да излезе по-силна от кризата и за обезпечаване на екологичния и цифровия преход.

Планът е представен след интензивен диалог между Брюксел и българските органи.

Страната ни иска безвъзмездни средства в размер на общо 6,6 милиарда евро.

Планът на България е структуриран около четири стълба: Иновативна България, Зелена България, Свързана България и Справедлива България. Той включва мерки в области като декарбонизацията на икономиката, образованието и уменията, научните изследвания и иновациите, интелигентната промишленост, енергийната ефективност, устойчивото селско стопанство, цифровата свързаност, социалното приобщаване и здравеопазването.

Комисията ще оцени българския план въз основа на единадесетте критерия, установени в регламента, и ще превърне съдържанието му в правно обвързващи актове. Тази оценка ще включва преглед на това дали планът допринася за ефективното преодоляване на всички или на значителна част от предизвикателствата, набелязани в съответните специфични за всяка държава препоръки. Комисията ще оцени също така дали в плана е предвидено поне 37% от разходите да са за инвестиции и реформи в подкрепа на целите в областта на климата и поне 20% — за цифровия преход.

Съветът на ЕС ще разполага с четири седмици, за да приеме предложението на Комисията за изпълнение.

До момента 26 държави-членки са предали в Брюксел плановете си за възстановяване и устойчивост. 

ЕК вече прие положителни оценки за 22 плана. Тя продължава да оценява плановете на Швеция, Полша и Унгария.

- Реклама -spot_imgspot_img
Владимир Христовскиhttps://www.newsone.bg
Владимир Христовски е журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук