fbpx
11.3 C
София
петък | 20.05.2022 | 01:23:45
петък | 20.05.2022 | 01:23:45
11.3 C
София

Европейската комисия отпуска 1,2 млрд. евро помощ за Украйна

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Европейската комисия отпуска нов пакет от финансова помощ за Украйна в размер на 1,2 милиарда евро. С него извънредно ще бъдат отпуснати заеми и безвъзмездни средства за страната. Решението е взето след проведен в петък разговор между Урсула Фон дер Лайен и украинския президент Володимир Зеленски.

Пакетът ще помогне финансово на Украйна да се справи с проблемите, свързани с конфликта с Русия.

Комисията разчита на Съвета на ЕС и Европейския парламент да го одобрят възможно най-бързо. След това Брюксел ще задейства бързо отпускането на първия транш от 600 милиона евро.

Скоро ЕК ще започне работа и по втората дългосрочна програма за финансова помощ в подкрепа на модернизацията на страната.

“Призоваваме Европейският парламент да одобри бързо предложението”, заяви председателят на ЕК Урсула Фон дер Лайен и уточни, че в последните няколко години Киев е получил от ЕС помощ за 17 милиарда евро.

Тя допълни, че Комисията ще продължи да инвестира в бъдещето на страната чрез инвестиционния план, който планира да насочи към нея над 6 млрд. евро.

“Нека ясно заявя, че Украйна е свободна и суверенна страна и сама прави своя избор. ЕС ще продължи да я подкрепя”, бе категорична бе Фон дер Лайен.

- Реклама -spot_imgspot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук