fbpx
18.8 C
София
20 август 2022 | събота | 03:57

Еврокомисар: ЕС ще трябва да инвестира 500 милиарда евро в ядрени централи

Общността все още е разделена по въпроса трябва ли ядрената енергия и природният газ да бъдат признати за форми на "зелена" енергия

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Европейският съюз ще трябва да инвестира 500 милиарда евро в атомни централи от ново поколение до 2050 година. Това заяви комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон в интервю, публикувано през уикенда.

Пред френското издание “Журнал дьо диманш” Бретон заяви, че категоризацията на ядрената енергия и природния газ като щадящи и неразрушителни за природата е от определящо значение за привличането на капитал в тази посока.

Комисарят обясни, че в рамките на общността се водят разговори за тази стъпка, но съществуват вътрешни разногласия дали подобни енергийни ресурси трябва и могат да получат такава класификация.

Франция изразява подкрепа за ядрената енергия, но Австрия е против. В същото време Германия също изразява скептицизъм, на фона на започнат процес по затваряне на всички атомни централи в страната.

По думите на Бретон Европейската комисия “смята, че природният газ и ядрената енергия играят роля като средство за улесняване на прехода към бъдеще, базирано предимно на възобновяеми източници”.

В момента ядрената енергия осигурява 26% от енергетиката на общността, но комисарят изчислява, че до 2050 г. делът ѝ ще бъде намален до около 15 процента.

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img