8.12.2022 | четвъртък | 01:31

Евродепутатът Петър Витанов: Проблемите ни със Скопие са не заради език, а заради дискриминация

Публикувано:

Сподели поста:

Има явно неразбиране какво иска България и защо РСМ още не получава зелена светлина за започване на преговори с ЕС. Така евродепутатът Петър Витанов коментира споровете между София и Скопие по време на дебат в Европейския парламент.

„Нямаме проблеми нито с езика, нито с идентичността на Република Северна Македония. Този въпрос е регулиран в Договора за добросъседство от 2018г. Проблеми има в общата ни история, в дискриминацията, в правата на човека, в използването на реч на омразата“, заяви Витанов.

Той подчерта, че натискът, който Европейския съюз оказва за бързо разрешаване на споровете е по-скоро деконструктивен.

„От двете страни на острието на спора са две политически партии с еднакво име, които се борят за разделяне на общото ни наследство. Ние достатъчно ясно съзнаваме, че този спор вреди – както на Република Северна Македония, на региона, на Европейския съюз, така и на България. Натискът на съюза обаче създава антиевропейски настроения“, каза още евродепутатът.

Вицепремиерът по европейските въпроси на РСМ Никола Димитров пък определи отношенията по оста София-Скопие като „изключително лоши“.

В ефира на македонската телевизия Сител, Димитров заяви, че „с България от време на време живеем в паралелни реалности“ и отхвърли твърденията на страната ни, че има реч на омразата от представители на северномакедонските институции. Според него политиката на България не е нищо повече от „натиск и изнудване“.

Никола Димитров: Време е да си починем от проблема с България - Фактор

„Когато кажете на съседа си, че е резултат от етническо инженерство или езикът му не е език, разбира се, че ще има бунт. Ситуацията е лоша за нас, но и за целия Европейски съюз. Не можем обаче да носим отговорност за това, което България прави. В случая ние сме зрялата страна, която не е направила грешки в отношенията, въпреки че имаме големи изкушения да сгрешим“, коментира Димитров.

Северномакедонският вицепремиер допълва, че РСМ има подкрепата на редица европейски държави и проблем само с една. На въпрос готово ли е правителството в Скопие да подаде оставка, ако сроковете за започване на преговори останат неясни в бъдеще, той отговори, че може да говори само за себе си и е готов да го направи.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
ясно небе
2.4 ° C
2.9 °
1.8 °
96 %
0kmh
9 %
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °
пн
10 °

Прочети още

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022″

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022"

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19...

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19 в ЕС