fbpx
More

  Евродепутатът Ангел Джамбазки ще подаде сигнал до ЕК и френското председателство за посегателството към Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля

  Това е резултатът от фалшификациите на историята, от лъжите и от неспиращия език на омразата спрямо българите и всичко българско, посочи той

  Евродепутатът Ангел Джамбазки ще подаде сигнал до ЕК и всички свои колеги в Брюксел, Съвета на ЕС и френското председателство за посегателството към Културния център „Иван Михайлов“ в Битоля. Това посочва Джамбазки в своя позиция, разпространена от пресцентъра на ВМРО.

  „Няма думи, с които да се опише мерзавското, шумкарско и жалко поведение на опожарилите Културен център „Иван Михайлов“ в Битоля“, посочва евродепутатът и съпредседател на ВМРО.

  Сигналът за палежа на Културния клуб “Иван Михайлов” в Битоля е подаден около 5 часа тази сутрин от 49-годишен гражданин, който е чул, че се чупи стъкло и е видял да гори пред входната врата на сградата.  Пожарът е локализиран от Териториално противопожарно звено Битоля, а екипът на полицията в града заедно с дежурния прокурор са извършили оглед и се предприемат съответните мерки и дейности по изясняване на случая, съобщават от МВР на Република Северна Македония. 

  Културният клуб “Иван Михайлов” в Битоля качи снимки на опожарения вход на сградата във фейсбук страницата си и написа, че очаква виновниците да бъдат открити и да понесат отговорност. 

  Министерството на външните работи на Република Северна Македония остро осъди акта на умишлен палеж на входа на сдружение “Иван Михайлов” в Битоля и смята, че това престъпление не е извършено случайно в ден, когато двете страни трябва да продължат диалога за преодоляване на отворените въпроси по пътя на европейската интеграция на Северна Македония.

  Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски също осъди остро палежа на сградата на културния център на българската общност в Битоля.

  “Подобни деяния са провокация и не водят в посока на подобряване на отношенията с България,” написа той на страницата си във Фейсбук.

  „Това е резултатът от фалшификациите на историята, от лъжите и от неспиращия език на омразата спрямо българите и всичко българско. Това е резултатът от действията на политичарите в Скопие. И те претендират, че трябва да ги пуснем в ЕС”, посочва Джамбазки. “Няма да стане. Не и докато правата на българите в Северна Македония не бъдат защитени. Не и докато не бъде наказан всеки акт срещу България от страна на македонистките изстъпления там“, заявява още Джамбазки. 

  „Очаквам Стево Пендаровски, Буяр Османи и Димитър Ковачевски да осъдят този позорен акт, ако искат да продължи изобщо някакъв диалог“, посочва Ангел Джамбазки.

  Както БТА съобщи, през нощта или рано тази сутрин е запален Културният клуб “Иван Михайлов” в Битоля. Изгоряла и неизползваема е входната врата на центъра. На място е извършен полицейски оглед.

  “Осъждаме категорично тази недопустима проява на омраза и конфронтация. Такива прояви усложняват още повече диалога между двете страни. Призоваваме македонското правителство да предприеме мерки срещу такова поведение и да не допуска то да се повтаря.” Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на “БСП за България” Иван Ченчев във връзка с подпаления културен център “Иван Михайлов” в Битоля, съобщават от пресцентъра на БСП.