fbpx
23 C
София
20 август 2022 | събота | 02:33

Евакуирани заради вулкан се завърнаха в домовете си

Вулканът Кумре Виеха изригна на 19 септември миналата година и беше активен в продължение на 85 дни

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Между 900 и 1000 души, евакуирани заради вулкана на испанския остров Ла Палма, от днес вече могат да се върнат по домовете си.

345 хектара в северната част на острова отново са безопасна зона, съобщиха регионалните власти на остров Ла Палма, като издадоха редица препоръки: жилищата да се проветряват в продължение на най-малко 15 минути преди да бъда включено електричеството и първото влизане да става с придружител, като се избягват подземните помещения – гаражи и мазета заради евентуални токсични газове.

Вулканът Кумре Виеха изригна на 19 септември миналата година и беше активен в продължение на 85 дни, като общо бяха засегнати над 1200 хектара. Заради облаците пепел от кратера периодично беше затруднен въздушният трафик.

Потоците лава обаче привлякоха и туристи, макар да създадоха доста неудобства.

Все още има редица зони на острова, които не са достатъчно безопасни за връщане на жителите. Около 600 души продължават да живеят в хотели и социални центрове.

- РЕКЛАМА -spot_img
Сергей Тодоров
Сергей Тодоровhttps://www.newsone.bg
Сергей Тодоров е главен редактор на информационния сайт NewsOne.bg. Работил е като репортер в няколко национални телевизии, както и в печатни , и в онлайн издания. Автор е на редица материали и разследвания. Завършил е „Политология“ в УНСС.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img