fbpx
More

  Ева Майдел: Постоянните атаки с дезинформация вредят на обществото

  Тя споделя за блокирани профили на утвърдени публични фигури у нас

  „Намираме се в информационна война. Постоянните атаки с дезинформация вредят на обществото, като подкопават доверието в демокрацията. Това намалява способността на институциите да реагират независимо и категорично на зловредно влияние от трети страни, тъй като обществото е достигнало ниво на недоверие и страх, които парализират властите. Затова отговорността на онлайн платформите, от които Фейсбук е с най-голямо влияние в обществото, е от изключителна важност за борбата с дезинформация и защитата на истината и свободата на изразяване“, това пише българският евродепутат Ева Майдел в писмо до Мета, собственик на Фейсбук, в което призовава компанията да се ангажира с по-качествено модериране на съдържанието.

  Майдел споделя с американската компания примери за блокирани профили на утвърдени публични фигури като Николай Слатински и Огнян Минчев, които изразяват мнение срещу руската инвазия в Украйна, както и петиция, подписана от над 2000 българи и входирана в Комисията за петиции на Европейския парламент.

  „По въпроса с предоставянето на военна помощ на Украйна, България стана пленник на шумно малцинство, което с фалшиви новини и манипулации в социалните медии успя да забави и неутрализира голямото мнозинство в парламента за истинска помощ към защитаващата се от агресия Украйна. Така системата за модериране на съдържание на Фейсбук на практика обслужи интереса на агресора от Кремъл. Същевременно много уважавани и авторитетни гласове биват блокирани, защото са организирано масово докладвани от профили с различен интерес, отново съвпадащ с този на руското правителство.“ , допълва своето писмо Ева Майдел.

  Българският евродепутат ще организира срещи с високопоставени представители на Мета и Фейсбук, за да обсъди проблема и призове за намиране на решение.