27.01.2023 | петък | 14:22

ЕС засилва санкциите срещу Беларус

Публикувано:

Сподели поста:

Съветът на ЕС съобщи, че разширява санкциите срещу Минск заради обстановката по границата на Съюза с Беларус. С решението се допълват критериите за включване в европейските санкционни списъци.

ЕС ще може да ограничава физически и юридически лица, които организират или допринасят за дейности на режима на непризнатия от Общността президент Александър Лукашенко, свързани с незаконно преминаване на европейските външни граници.

В съобщението е уточнено, че Съветът отхвърля опитите на чужди страни да използват мигрантите за политически цели. Допълва се още, че Лукашенко умишлено излага живота на хората в опасност и разпалва кризата по външните граници на ЕС, за да отвлече вниманието от репресиите и нарушенията на човешките права в Беларус.

ЕС въведе санкции срещу Минск от октомври миналата година, които постепенно разширява. Санкциите бяха предприети заради драстичните нарушения по време на президентските избори в Беларус през август 2020 г., както и гоненията срещу мирни протестиращи, представители на опозицията и журналисти.

Общо 166 физически и 15 юридически лица са обхванати от европейските санкции, като сред тях са Александър Лукашенко и неговият син и съветник по националната сигурност Виктор Лукашенко, а също и други представители на държавното ръководство.

Санкциите включват забрана за пътуване и запор на имущество в ЕС.

През юни Съюзът въведе забрана за прелитане над европейското въздушно пространство и на достъпа до европейски летища за беларуски превозвачи и наложи целеви икономически санкции.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
София
облачно
0.3 ° C
0.7 °
-0.2 °
88 %
2.6kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
1 °
вт
2 °

Прочети още

Борис Гребеншчиков в специално интервю на Бойко Василев в “Панорама” по БНТ

Тази вечер от 21:00 ч. по БНТ 1 в предаването "Панорама" гледайте специалното интервю на Бойко Василев с Борис Гребеншчиков...

„Петя на моята Петя“ в HBO Max

Филмът става част от селекцията на стрийминг платформата с български филми у нас и ще е наличен и...

Приложение BNT NEWS на БНТ е с нова, усъвършенствана версия

През 2023 г. Българската национална телевизия продължава успешната реализация на своята стратегия за развитие, в която дигитализацията е...

Разследване за незаконна банкова дейност

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Видин се води разследване за извършени престъпления по чл. 321, ал.3, вр....