fbpx
More

  ЕС започва подготовка за следвоенното възстановяване на Украйна

  Това съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

  Европейската комисия предложи днес да осигури на Украйна до края на годината допълнителни девет милиарда евро заем за посрещане на най-неотложните нужди, възникнали от предприетата от Русия война, съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

  Комисията отбелязва, че докато войната не приключи, нуждите за следвоенното възстановяване на Украйна остават неясни. Предлага се създаването на международен форум за следвоенното възстановяване, в който да участват Украйна, ЕК и Европейският парламент, и чиито усилия да бъдат подкрепени от страните от Г-7 и Г-20. ЕК уточнява, че бюджетът на ЕС няма да бъде в състояние да покрие всички възникнали нужди.

  В съобщение на комисията са цитирани данни на Международния валутен фонд, според които на Украйна няма да достигат 14,3 милиарда евро за необходимите разплащания до края на май. Допълва се, че войната е довела до спад на приходите от данъци, от износ и други постъпления, както и до лавинообразно нарастване на разходите.

  От началото на войната в Украйна ЕС е осигурил на Киев 4,1 милиарда евро за икономическа и хуманитарна помощ. Към тази сума се добавят 1,5 милиарда евро, предвидени за покриване на разноските на страните, които осигуряват на Украйна военна подкрепа. Отбелязва се, че ЕС подготвя отпускането на още половин милиард евро за украинската отбрана.

  В съобщението се посочва, че от 2014 г. до 2021 г. ЕС е осигурил на Украйна безвъзмездна помощ за 1,7 милиарда евро, както и 5,6 милиарда евро заеми за икономиката, 194 милиона евро хуманитарна помощ и 355 милиона евро от бюджета за външна политика.