fbpx
28.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 19:29:18
петък | 27.05.2022 | 19:29:18
28.8 C
София

ЕС спира вноса на петрол от Русия до края на годината

Планът, който трябва да бъде одобрен от страните членки, предвижда отказ от вноса на руски суров петрол до шест месеца, а от петролни продукти - до края на годината

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

ЕС ще се откаже постепенно от вноса на руски петрол до края на годината, обяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пред Европейския парламент в Страсбург, предаде Ройтерс.

Планът, който трябва да бъде одобрен от страните членки, предвижда отказ от вноса на руски суров петрол до шест месеца, а от петролни продукти – до края на годината.

В отговор цената на петрола сорт брент скочи с 2 на сто до 107,11 долара за барел.

“Вземаме на прицел нашата зависимост от руски петрол. И нека да сме ясни – отказът няма да е лесен, тъй като някои страни членки са силно зависими, но просто трябва да направим тази стъпка”, каза Фон дер Лайен. “Путин трябва да плати цената за бруталната си агресия”.

ЕС все пак ще направи изключение за Унгария и Словакия, които нямат достъп до други доставки. Те ще могат да продължават да купуват петрол от Русия до края на 2023 г. по силата на сегашните си договори.

В отговор на това унгарски правителствен говорител обяви, че не вижда в предложението гаранции за енергийната сигурност на страната и как точно ще бъде управляван преходният период.

Чешкият министър на търговията Йозеф Сикела пък заяви, че предложението не предвижда механизъм за споделяне на тежестта на ембаргото. “Проучваме го, но аз лично виждам проблем”, каза министърът в кулоарите на бизнес конференция.

Руски депутат пък заяви, цитиран от агенция РИА, че въпреки ембаргото ЕС ще продължи да купува руски петрол през трети страни, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук