fbpx
16.2 C
София
неделя | 29.05.2022 | 02:18:04
неделя | 29.05.2022 | 02:18:04
16.2 C
София

Вярващи се включиха в литийното шествие с чудотворната икона от Бачковския манастир

На втория ден на Великден хора от различни краища на страната тръгнаха със светинята до мястото, където е открита в началото на ХVІІ век

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Стотици миряни се включиха в литийното шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица от Бачковския манастир до местността Клувията. По традиция, на втория ден на Великден хора от различни краища на страната тръгнаха със светинята до мястото, където е открита в началото на ХVІІ век.

Както на всяка такава лития се молим възкръсналият Христос да благослови целия свят, да го осени с мир, благоденствие, с братолюбие и да направи Господ всички нас по-добри. Това каза Величкият епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир. По думите му, тази година всички молитви са за мир, предаде БТА.

Изпитанията ни правят по-силни, обединени и благословени, и в тези моменти се нуждаем най-вече от това да чуем гласа на Христос, който ни говори: бъдете братя, загърбете всички злини и противоборства, бъдете единни, каза още епископ Сионий. По думите му, чудото е нещо насъщно в живота на вярата и църквата, и много хора идват днес, за да благодарят.

Шествието започна с песнопения от манастирския храм и ще продължи през планината до църквата “Свети Архангели”, намираща се в Клувията, в непосредствена близост до скалната ниша, в която е била скрита светинята.

Късно следобед иконата ще бъде върната в манастира отново с песнопения и придружена от вярващите.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук