fbpx
21.1 C
София
събота | 28.05.2022 | 00:45:18
събота | 28.05.2022 | 00:45:18
21.1 C
София

ЕС работи за налагане на петролно ембарго на Русия

Европейската комисия работи върху шестия пакет санкции срещу Русия

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Европейската комисия работи за налагането на ембарго върху руския петрол, заяви ирландският външен министър Саймън Ковъни, цитиран от Ройтерс.

По думите му то може да влезе в следващия пакет санкции, но все още нищо не е уговорено. Ковъни изрази личното си желание 27-те страни членки на ЕС колкото се може по-скоро да достигнат до разбирателство по въпроса.

Същевременно външният министър на Германия Аналена Бербок посочи, че ЕС трябва да спре вноса на каквито и да било изкопаеми горива от Русия.

Изявите и на двамата идват преди днешната среща на Съвета на външните министри на ЕС, на който ще се обсъжда продължаваща война в Украйна и европейската реакция.

Европейската комисия работи върху шестия пакет санкции срещу Русия, а той ще съдържа и под някаква форма налагането на ембарго на руския петрол, потвърди пред журналисти замествик-председателята на ЕК Валдис Домбровскис при пристигането си за срещата в Люксембург. По думите му Комисията работи активна за постигане на консенсус сред страните членки по въпроса.

Литва е първата страна от ЕС, която вече се отказа от внос на руски газ, но все още купува руски петрол. След изтичането на съществаващия договор тази практика ще спре, посочват източцини от Вилнюс. Останалите страни членки на ЕС тепърва трябва да решат как ще постъпят.

Чешкият външен министър Ян Липавски от своя страна заяви, че Прага подкрепя налагането на максимално строги санкции на Русия заради инвазията й в Украйна, доколкото това е възможно, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук